Ufrivillig vekttap, legene finner ingenting

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 28 år. Jeg har en del plager, så håper du kan hjelpe meg ? For 4 år siden sluttet jeg å røyke. Jeg la på meg 20 kilo på de 4 årene. Sommeren 2016 begynte jeg å røyke igjen. Nå har jeg røykt i 1 år, og begynte å gå masse ned i vekt, gikk ned 25 kilo uten noen grunn. Spiste det samme og drakk det samme og spiste snop. Men vekta gikk ned allikevel. I starten av januar merket jeg at noe ikke var som det skulle. Jeg var slapp, sliten og trøtt hele tiden, hadde ikke noe særlig med matlyst, men spiste jo når jeg var sulten og drakk masse cola. I mai bestemte jeg meg for å gå til legen. Tok masse prøver. Alle var fine, foruten mangel på jern og vitaminer. Jeg hadde en forhøyet senkning på 70. Kontrollerte det hos fastelgen. Til slutt var den på 30. Men vekta og matlysten ble ikke noe bedre. Jeg begynte å få vondt i magen, og ble lagt inn på sykehuset. Tok ultralyd og gastroskopi. Har litt sår i magen av magesyre, og jeg har et liten brokk og litt betennelse i spiserøret. Fikk Somac for dette. Ble henvist til kolonoskopi da jeg hadde blod og slim i avføringen. Der ble det påvist at alt er som det skal være. Nå har jeg mistet matlysten, og får ikke noen apetitt eller sultfølelse, men drikker masse til og med brus. Har fortsatt magesmerter. Vekten går bare ned mer og mer. Fra lørdag til mandag hadde jeg gått ned 1 kilo. Jeg føler meg slapp og sliten. Jeg føler at legene ikke tar meg på alvor. Selv om alle blodprøvene er fine, er jeg redd får å ha kreft en plass i kroppen. Jeg ikke har ikke sultfølelse, klarer ikke å spise, må tvinge maten i meg, men legger ikke på meg. Har fremdeles vondt i magen, det føles ut som kroppen knekker sammen, jeg vill bare sove hele tiden. Jeg blir meget deprimert av å ha det sånn . Føler også at hendene og føttene blir svakere og lettere av og til. Hva er galt, har jeg kreft ? Hva skal jeg be legene gjøre for å finne ut hva som plager meg nå? Hva hadde du gjort ? Hva er det beste jeg kan be legen min gjøre? Jeg vil ha t

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Dette høres ikke bra ut. Ufrivillig vekttap er et tegn på sykdom, "inntil det motsatte er bevist". Det vet enhver lege.
Og man får ikke 70 i senkning uten at det er en sykdom inni bildet.
Du har også smerter i magen, og medisinen du har fått, hjelper følgelig ikke.
Alt tilsier derfor at du åpenbart må tilbake til legen for videre utredninger.

Ofte jobber vi leger med "eksluderings-diagnostikk", dvs vi utelukker det ene etter det andre, for så i beste fall ende opp med en diagnose.
Du har nå fått utelukket en lang rekke sykdommer ved alle de prøvene som er tatt, og det er jo bra, enhver sykdom du ikke har, men legene vet da nå kun hva som ikke feiler deg, ikke hva årsaken faktisk er, og det er jo det du trenger å vite, slik at du kan få hjelp.

Det at jeg ikke vet hvilke prøver som er tatt av deg og ikke har tilgang til din journal, vanskeliggjør min oppgave med å gi deg råd videre nå.
Men du må under enhver omstendighet få sjekket følgende:

Kan det skyldes cøliaki? Det tenker jeg på pga at du manglet flere vitaminer, du har vektnedgang uten kjent årsak, magesmerter og generelt dårlig helse. Det skal sjekkes nå, i første omgang med blodprøver.
Du må også ta avføringsprøver:
1) Kalprotektin: Stiger ved betennelsessykdommer i tarmen, som for eksempel Crohns sykdom, ulcerøs colitt
2) Hemofec: Påviser evt blod i avføringen, dvs blod som ikke er synlig for øyet. Hvis man har det, så er det et uspesifikt tegn på sykdom i mage / tarm, som må utredes videre
3) For ordens skyld må du få avføringen undersøkt mhp tarmparasitter som forskjellige innvollsormer m.v. Det blir stadig mer vanlig å pådra seg innvollsormer som en før kun så i andre strøk i verden, pga at vi bruker stadig mer frukt og grønt fra steder i verden hvor dette er vanlige sykdommer. Du må blant annet sjekkes for ascariasis og bendelorm. Avføringen skal sendes til mikroskopi.

Og for øvrig:
4) Stoffskiftet ditt må sjekkes, blodprøve
5) evt MR av magen? Diskuter med legen.

Finner ikke legen din ut av dette, bør du gå til det som heter "second opinion", altså det du har spurt om her til oss. Det er ofte hensiktsmessig i vanskelige utredningstilfeller. Men det må foretaes av en lege som faktisk kan undersøke deg, snakke med deg, lese gjennom din komplette journal inkl alle prøvesvar osv., og ikke over nett slik som her. Noen ganger vil da en ny lege / nye øyne kunne se ting som har vært oversett, feiltolket osv. Dette er en god arbeidsmetode som også garantert din lege vil støtte deg i. Du kan be fastlegen om å ordne en slik second opinion hos en annen almenlege, eller du kan selv bestille time hos enhver almenlege som kan tilby deg time. Du er jo slett ikke forpliktet til å kun benytte deg av din fastlege.

Jeg håper at du vil ha nytte av rådene her, og jeg ønsker deg lykke til og god bedring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn