Ubehag fra magen

Spørsmål

For en ukes tid siden satt jeg på toalettet og "presset", da jeg plutselig følte noe som kan beskrives som et "popp" eller en "utglidning" (i retning nedover og muligens noe utover) foran på venstre side av abdomen.

Min umiddelbare teori var brokk (noe jeg for øvrig aldri har hatt før, meg bekjent), men har ikke vært i stand til å se eller kjenne noen klare tegn til det, hverken umiddelbart eller i dagene etterpå. Jeg har derimot følt et visst "trykk" i buken, da spesielt på venstre side (selv om jeg til tider har følt trykket også andre steder i buken). Dette er ikke noe jeg merker konstant, men mer noe som kommer i perioder. Dette merkes da spesielt like under det nederste ribbeinet på min venstre side, litt som om man lener seg over på siden med overkroppen og "krøller" siden. Trykket/ubehaget strekker seg til tider helt fra omtrent på (vertikal) linje med min venstre brystvorte og helt bak tilsvarende langt "inn" på ryggen. Dette trykket letter som regel greit hvis jeg løfter min venstre arm over hodet og retter meg opp skikkelig. Det har for øvrig ikke vært noen nevneverdige smerter forbundet med tilstanden, bare "trykk" og ubehag. Har kommet og gått litt nå en uke, men kan ikke si jeg nødvendigvis føler det har blitt noe spesielt bedre.

Andre potensielt relevante opplysninger: Er overvektig (~140kg, 180cm høy), noe jeg ikke ser bort fra at er relevant. Har ikke hatt noen andre åpenbare tegn til sykdom den siste uken (feber e.l.). Tarmsystemet virker også å fungere helt som normalt.

Har ikke hatt anledning til å besøke min fastlege av geografiske årsaker (noe som også vil være vanskelig, men ikke umulig, de neste ukene), og har ikke følt det har vært akutt nok til å oppsøke den lokale legevakten. Så all informasjon som kan hjelpe meg å vurdere veien videre settes stor pris på!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Det er nå over en uke siden hendelsen skjedde. Det betyr at om noe alvorlig hadde skjedd i magen, så ville du merket en klar forverring de påfølgende dagene. Brokk er absolutt en mulighet, men det er som oftest et lyskebrokk. Da vil ubehaget sitte i lyskepartiet. Brokk er også mulig fortil på magen, såkalt ventralhernie. Det er ikke typisk i din alder uten tidligere operasjon. Det er ved begge tilstandene vanskelig å kjenne noe som helst i den grad tarminnhold forblir i brokkporten. Muskulære årsaker er mest sannsynlig. Det kan være kraftig strekk baktil i rygg, bryst/bukvegg. Det kan gi ubestemmelig smerte som vedvarer i flere dager uten at det er farlig. Tilstanden vil gi seg gradvis. En vil også kunne kjenne et klikk under venstre ribbebue hvis muskulatur presses mot ribbekanten. Slik du beskriver plagen, oppfatter jeg det som ufarlig og forbigående. Jeg har dessverre ikke muligheten til å undersøke deg klinisk og det hører med for å stille en diagnose. Derfor anbefaler jeg deg å kontakte fastlegen din for en slik vurdering.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn