Turistdiaré

Spørsmål

HEi !

Jeg har vært i Thailand i 2 uker. Mot slutten av ferien fikk jeg diare uten noen form for andre symptomre. (ikke smerter eller feber etc) Nå en uke senere har jeg fremdeles kraftig diare (mye væske). Jeg prøver å drikke mye væske, og føler meg generellt sett bra. Har prøvd
å drikke cola (som visstnok skal ta knekken på noen bakterier) uten hjelp. Bør jeg oppsøke lege? Er det noe medisiner som vil hjelpe, eller er det bare å vente på at naturen går sin gang...

Hilsen

en som begynner å bi lei

Mann, 30 år

Svar

Vanligvis trenger man ikke antibiotika mot turistdiaré, det er bare hvis man er svært syk, med uttørring og fallerende allmenntilstand, høy feber, blod i avføringen, mavesmerter og/eller langtrukkent forløp at vi overveier antibiotika. Som oftest vil selv de som trenger sykehusinnleggelse bli bra etter noen lite intravenøs væske.

Du kan spise hva du vil, og du skal drikke så mye som mulig. Cola regnes ikke lenger som noen god hydreingsvæske ved diaré, da det osmotiske trykket i en så konsentrert sukkerløsning kan trekke vann inn i tarmen.

Dersom du arbeider som kokk eller barnepleier skal du sykmeldes, og du bør få tatt avføringsprøver for å se etter farlige bakterier. Diaré kan også smitte til andre familiemedlemmer, og det er hygiene i forbindelse med toalettbesøk som er det kritiske punktet. Ha et spann med fortynnet klorin stående på toalettet, og vask setet og servanten med kranene hver gang du bruker det. Men du kan kysse og elske uten å risikere å smitte kjæresten (dette er slikt mange ikke tør å spørre om).

I nødsfall kan du bruke stoppende medisin, Imodium eller Travello, men det er mer aktuelt mens man er på ferie, nå får du heller holde deg i nærheten av et toalett.

Du kan gjerne ta kontakt med meg på Reiseklinikken.