Tungpust

Spørsmål

Hei. Jeg er tungpust, og har vært det i lenger tid (årevis) noen perioder verre enn andre. Fikk ventoline som barn og har brukt denne spesielt ved aktivitet. Har prøvd pulmicort men det er ikke effekt. Spirometri ( før og etter inhalasjon) i vår viste ikke tegn til astma sa lungelege. Har ikke tatt anstrengelsetest. Har i de siste (året) blitt mer tungpust også uten aktivitet, gjesper, er trøtt, orker mindre. Har vært inne til ablasjon pga hjerterytmeforstyrrelser. De sier dette ikke er grunn til tungpust. Velmedisinert hypotyreose, ft3 og ft4 innenfor og i øvre referanse. Ingen anemi. Kalsium var målt litt over referanse ved et par anledninger men var innenfor ref ved kontrollmålinger. Rtg thorax sier: «det er små forandringer bilateralt apikalt i lungene som kan passe med tidligere pleuropeumonit. I øvrigt er lungerne rene, ingen fortetninger eller ansamlinger. Normal hjertekarstamme.» Mitt spørsmål er kan rtgsvar være andre ting enn gammel lungebetennelse? Kan det være for eksempel forandringer pga sarkoidose? Hadde en lungebetennele i ca 2002 og kun denne ene gangen. Det var ikke tatt rtg den gangen. Smerter av og til i brystregionen av og til stikkende, andre ganger mer dump smerte. Er aktiv. Går på fjell og på turer. Tar ventoline i forkant. Tror det hjelper til en viss grad. Tusen takk på forhånd for svar.

Svar

Hei

Det kan være mange årsaker til tungpust, både varig og i varierende grad i hvile og under aktivitet. Det positive er at du har vært undersøkt hos både lungelege og hjertelege som mener at verken hjertet eller lungene dine er årsak til dine plager med tungpust. Du har også fått utelukket andre potensielle årsaker. Jeg forstår imidlertid godt at du ønsker å finne årsaken og evt. hva som kan hjelpe deg. Når det er sagt så har jeg nok dessverre lite å bidra med gjennom denne tjenesten. Det er ikke mulig for meg å vurdere hvorvidt det som er beskrevet på røntgen thorax kan representere noe annet. For å vurdere andre årsaker er en nødt til å vurdere bildene på nytt. Når det gjelder sarkoidose så vil det gi karakteristiske forandringer på røntgen thorax, noe enhver røntgenlege vil kunne kjenne igjen og beskrive.

Det er dessverre ikke den mest tilgjengelige undersøkelsen, men å få testet oksygenopptaket ditt ville sannsynligvis gitt mange svar. En får da testet lungekapasitet og hjertet samtidig. Å teste hjertet og lungene under aktivitet kan gi mange flere svar enn tester i hvile. Dette gjøres fortrinnsvis hos hjerte- og lungespesialister, men det er ikke alle som har det nødvendige utstyret. Hør med fastlegen din og han/hun kan henvise deg til en spesialist hvor en slik test er inkludert.

Lykke til!