Trøtthet kan ha usedvanlig mange forskjellige årsaker

Spørsmål

Hei
Sliter med generelt trøtthet og mangel på energi. Helst etter barneskuletiden. Har et veldig stort søvnbehov og kan sove fra for eksempel 23:00 til 14:00, kan ofte sove lenger om eg ikke presser meg opp. Føler eg mangler konsentrasjon. Mindre ofte har jeg gode dager med god søvn. Disse tidene er også søvnbehovet mitt mindre. Uforklarlig og jeg skjønner ikke hvorfor. Dagligdagse ting kan også bli vanskelig for meg å utføre alt etter hvordan eg føler meg pga energi og konsentrasjon.
Viktige punkter:
- Allergi, Cetirizin, nesespray (Ikke den personen med mest allergi) (Helst bjørkepollen og katt) (Trøtthet er ikke bare om sommer)
- Greit kosthold med fisk og biff etc..
- Periodevis usunn, har hatt lengre perioder også.
- Trening: Også veldig i perioder. Alt fra en del aktiv til nesten ingenting.

Venlafaxin:
Slitt siden barneskuletiden. Fått god oppfølging av lege som eg setter stor pris på. Nylig startet på venlafaxin. Psyke fungerer bra (normalt). Søvn litt bedre. Merker hvis eg har glemt å ta kapsel. På depresjonstiden var døgnrytme katastrofal og generelt dårlige vaner.
Legen er enig at dep/angst er pga stoffer i hjernen og ikke miljø. Negative tanke kommer fra følelse og ikke omvendt kan du nesten si. Diagnose ADD, men tar ikke Ritalin. Var i bilulykke i barneskuletiden. Kraftig hjernerystelse og brudd. Teori om ulykke er årsak, men ikke mulig å si.

Har hatt lave verdier med folinsyre og hemoglobin. Hatt problemer med normale verdier.

Døgnrytme:
Har dårlig døgnrytme. Legger meg ofte 11-12 tiden og står opp 6:45 tiden. Kan sove utpå noen helger fra 02:00 til 14:00 for eksempel. Kan sove etter jobb, men varierer. Prøver veldig å ta meg i sammen, men klarer de ikke. Skal ta tur til lege som har fulgt meg opp, men vil bare høre hva dere tenker rundt dette.
Høyde: 176cm
Vekt: 70 - 73kg

Har hatt øresus siste vekene. Derimot kun på det ene øre de siste dagene. Merkelig ting: Våkner med tettere bihuller/nese når ete usunt som bolle eller sjokolade.

Svar

Hei.

Du plages altså med generell trøtthet og mangel på energi, økt søvnbehov, konsentrasjonsvansker, psykiske plager som du føler Venlafaxin hjelper mot. (hva slags psykiske plager?) . Du har ADD, men bruker ikke medisin. Du har hatt lave verdier av folatvitaminet og blodprosenten din.

Du har nå kontaktet oss her for å høre hva vi tenker om disse tingene.

Til det kan følgende sies:

Slike plager er det vi kaller helt uspesifikke plager, dvs de tyder ikke i 1-en-konkret diagnostiske retning. Slike plager kan en få av en svært lang rekke sykdommer og årsaker. Både fysiske sykdommer og psykologiske forklaringer er mulig.
Det er kun mulig å finne evt medisinske bakenforliggende årsaker til dette, ved grundig og systematisk utredning hos legen.
Jeg kan ikke si noe om årsaker her, siden listen over mulige årsaker er bortimot ubegrenset lang, og dersom jeg hadde nevnt noen konkrete diagnoser, så ville det stort sett blitt tilfeldig gjetning, noe du ikke har noen som helst nytteverdi av.

Det er meget mulig at det er dine psykiske plager som ligger bak det du her beskriver. Slikt er meget vanlig. Og spesielt sannsynlig blir det, dersom legen din ikke finner tegn til fysisk sykdom hos deg.

En konkret ting avslutningsvis:
Du får plager av å spise hveteboller, og du har hatt problemer med å holde opp blodprosenten og du har hatt lave nivåer av vitaminet folat. Det gir en helt konkret mistanke om cøliaki. Sørg derfor for å få sjekket dette hos legen din, om ikke det gjort ennå. Det gjøres i første omgang med en blodprøve.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til!