Trøtt og utmattet: Skyldes det depresjon?

Spørsmål

Hei,
Eg har slitt den siste tida (sidan august) og føler det blir verre og verre. Eg har problemar med å sove om kveldane, slite med å komme meg på trening og må presse meg sjølv for å gå på jobb og skule. Konsentrasjonsevnen er på null, og eg har vanskelig for å skrive på ei oppgåve fordi eg mangla konsentrasjon. Eg har veldig liten appetitt og ete veldig lite om dagane. Eg er ofte veldig trøtt og utmatta, og føler ikkje for å gjere så mykje, men samtidig stressa eg med skule og jobb, og MÅ gjennom kvardagen, men egentlig vil eg ikkje gjere noke.
Eg har ofte hodepine, og smerter i nakke, men der igjen så er det sikkert fordi eg ete lite. Men kroppen vil ikkje ha noke. Eg er ofte trist og lei meg, og har en sånn uro inni meg. Føler aldri for å vere ilag med venner, eller snakke med familie eller venner, eg vil berre ta avstand fra alt, eg er så lei av livet, lei av meg sjølv.
Har ofte veldig negative tanker, og tenker veldig mykje på utseende, og føler meg verdilaus igrunn.
Er det ein depresjon som er under utvikling eller er eg berre stressa?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg synes det er fornuftig av deg å stille spørsmålet du stiller her: Kan det være at du har en depresjon som er årsaken til alt det du beskriver her, eller er du "bare stressa"? Jeg ville tenke enda litt bredere også, i første omgang:
Kan det også tenkes at det kanskje er noen medisinsk årsak til plagene dine? Mange kroppslige sykdommer og medisinske tilstander kan også gi trøtthet, utmattelse osv. , f.eks. lav blodprosent, lavt stoffskifte.

Det er uansett riktig å søke et svar på dette, for dersom du får en forklaring / diagnose, så vil det jo etter alt å dømme være mulig å gi deg noen behandling som kan hjelpe deg. Hvis du f.eks. har en depresjon, så vil jo gode behandlingsalternativer ofte være samtaler med lege eller psykolog, fysisk trening og evt antidepressive medisiner. Og har du f.eks. lavt stoffskifte, for å ta et tilfeldig eksempel, så behandles det med medisiner mot lavt stoffskifte, som så normaliseres og blir helt bra igjen.

Derfor skal du nå oppsøke fastlegen din med nettopp denne "bestillingen" vi diskuterer her:
Hva skyldes symptomene dine? Depresjon eller fysisk sykdom? Dette er en typisk problemstilling for almenleger, som har kompetanse og metoder for å utrede deg for begge deler.

Du har skrevet en veldig grei oversikt over symptomer her, så jeg kan klart anbefale deg å ta med en utskrift av den til fastlegen din, og svaret mitt her også om du vil, og la legen lese denne i innledningen av legekonsultasjonen. Det vil være en god hjelp for legen for å kunne hjelp deg så presist og effektivt som mulig.

Det jeg kan si om dette her og nå, uten videre samtaler eller utredning, er ihvertfall at det er fullt mulig at dine plager kan skyldes depresjon, men det vil være feil og noe overilet å trekke slike konklusjoner uten å utelukke fysisk-medisinske årsaker først.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-