Trøtt og slapp

Spørsmål

Har hatt lang sykeperiode (lungebetendelse) for 6 mnd siden. etter det har jeg vært veldig trøtt og slapp, Fungerer til tider dårlig i hverdagen. Kan dette skyldes vitamin/mineral mangel? Har målt jerninnhold til 25.
Lurer også på hvilke vitaminer/mineraler som stimulerer tynntarmen til og ta opp mer av de næringsstoffene jeg spiser. Eller om det er andre ting som kan påvirke dette.

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Om lungebetennelsen har noe med din tretthet å gjøre er ikke sikkert, kanskje det bare var tilfeldig at det var da du begynte å føle deg trøtt og slapp.

En slik generell tretthet/slapphet kan ha svært mange årsaker. Det kan være at du mangler noe, feks mineraler, vitaminer etc, men de fleste som spiser variert får i seg nok slike stoffer, ekte mangeltilstander er ganske uvanlig i Norge i dag hvis man ellers er frisk og rask.

Imidlertid kan det være spesielle sykdommer som fører med seg slapphet og mangel på energi, feks lavt stoffskifte, for mye kalk i blodet, depresjon, infeksjonstilstander, nevrologiske lidelser osv. Disse kan igjen føre til forstyrrelser i sammensetningen av kroppens stoffer og gi symptomer. For å avklare slike problemstillinger må allmennlegen din ta en rekke blodprøver.

Hvis tarmen er frisk er det ikke holdepunkter for at spesielle matvarer øker opptaket av annen næriong fra tarmen, men det er som sagt viktig med et variert kosthold, som ihvertfall må inneholde mye friske grønnsaker og frukt.

Hvis disse plagene ikke gir seg eller er så plagsomme at du ikke fungerer normalt, synes jeg du skal be fastlegen din om en vurdering med blodprøver.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-