Trokanterbursitt

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 61 år som de tre siste mnd. har hatt sterke smerter i høyre hofte og lår. Bruker noe paralgin, men det hjelper lite. Jeg bruker marevan , så jeg kan ikke få betennelsesdempende. Legen min sier det er trokanterbursitt, og jeg har fått 3 kortisonsprøyter , men det hjelper ikke. Synes det er veldig deprimerende å bare sitt i sofaen og aldri bli bedre. Finnes det noen mulighet for å komme til en spesialist , er det lang ventetid? Jeg har vært hos kiropraktor og fysioterapeut , men det var for vondt å gjøre øvelsene. Skal nå prøve akupunktur som siste forsøk. Håper du kan hjelpe meg med å komme meg på beina igjen.

Svar

Hei.

Trokanterbursitt er en smertefull, men ufarlig tilstand som ikke nødvendigvis er så lett å kurere, men den går stort sett over av seg selv etter en del måneder og vel så det.
Det er en betennelse i bursa (slimpose) på den ytterste hofteknoken, den du kjenner selv under huden i hoften.
Kortisoninjeksjoner kan hjelpe, men slett ikke alltid. Betennelsesdempende midler som du nevner, gjør det ikke noe om du ikke kan bruke, for de kurerer ikke noe som helst, -de er kun symptomdempende.

Generelt sett så tenker en ofte at dersom behandling ikke virker, slik du nå har opplevd, så må en "ta et skritt tilbake" og revurdere diagnosen. Det kan jo i noen tilfeller være feil diagnose, dvs at behandlingen skulle være noe annet.
Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er tilfelle for ditt vedkommende, men aldeles utenkelig er det ikke. En kan f.eks. spørre seg om du burde tatt et røntgenbilde av hoften for å se om du kan ha hofteleddsslitasje / artrose. Det går også an at du har trokanterbursitt, og så en artrose i tillegg.

Diskuter dette med legen din.
Når det gjelder det at paralgin forte ikke hjelper, og du har så mye smerter at du ikke kommer deg ut av sofaen, så er det vel riktig å tenke på sterkere smertestillende. Det finnes jo, og det er i prinsippet alltid mulig å dempe smerter med medikamenter, bare en velger riktig type, dose og styrke. Dette må du også ta opp med legen din.

Alt i alt så kan en slå fast at behandlingen du får og har fått til nå, ikke hjelper, og det er en åpenbar grunn til å gå tilbake til legen med dette, for å få vurdert om det kan ha andre årsaker i tillegg, og om hva slags smertestillende du skal ha.

Håper at disse rådene kan hjelpe deg videre. God bedring, og husk at trokanterbursitt alltid går over, uansett behandling / ikke-behandling.