Trøbbel med vannverket

Spørsmål

PROSTATA

Når er det tid for og undersøke denne kjertelen mener alder.
Må på toalettet hver natt minst en gang
Oftere på dagtid enn før.
Føles så det er mye urin som må ut,men så er det ikke så mye som kommer allikevel..
Tegn på forstørret prostata?

Takker for ev svar.
Har pågått noen mnd dette nå pluss litt verk helt nede i ryggen,
På tide å kontakte lege eller?

Mann, 46 år

Svar

Hei!

Prostatakjertelen er en mandarinstorkjertel som sitter like under blæren. Urinrøret fra blæren og ut til penis går gjennom denne kjertelen. Når man blir eldre, vil kjertelen vokse noe og mange menn gir det et litt dårligere avløp fras blæren. Det kan føre til at du ikke får tømt blæren ordentlig når du er på do, og da vil det gå kortere tid til den er full igjen og må tømmes. Det er også grunnen til at du kanskje må opp om natten.

I utgangspunktet er ikke dette skadelig på noe vis, men det kan være plagsomt for den det gjelder. Blir det for ille, finnes det medikamenter som kan skrumpe kjertelen litt, dessuten kan det gjøres en enkel operasjon som fjerner litt av prostata.

I noen tilfeller skyldes en forstørret kjertel at det har utviklet seg kreft i kjertelen. Når slike plager kommer bør man derfor konsultere lege for en vurdering av kjertelen og eventuelt en blodprøve som heter PSA. Denne prøven kan si noe om kreftutvikling i kjertelen, men kan også stige hvis kjertelen vokser godartet.

Når du også har hatt vondt i ryggen synes jeg det er greit om du får en sjekk hos legen din, slik at dere kan avklare om det er prostata som lager problemer eller ikke.