Trening ved lungebetennelse

Spørsmål

Hei!
Spørsmålet mitt gjelder lungebetennelse og trening. Jeg fikk påvist lungebetennelse for 3 dager siden, har vært syk i ca 2 uker, men det utviklet seg til lungebetennelse etter hvert, og går på apocilin og bronkyl forte nå. Skal bruke der nesten en uke til. Jeg har hatt lungebetennelse mange ganger før, men lite de senere årene. Driver med idrett, trener vanligvis hver dag, og har fulgt råd om influensavaksine, lungebetennelsevaksine, og lungefysio-øvelser. For tre dager siden hadde jeg omtrent 40 i feber, og var veldig slapp og dårlig, men nå har jeg ingen feber og føler meg ganske bra. Hadde ikke feber i går heller. Hoster fremdeles, men klarer å få opp slim, og opplever at jeg ikke er like tett som jeg har pleid å være når jeg har lungebetennelse. Har klart å spille ganske mye på blåseinstrument de to siste dagene, sikkert noen timer til sammen, spredt ut over dagen, og til og med gjort husarbeid i går. I går syklet jeg også 3 1/2 minutt rolig på ergometersykkel. Ble anpusten etter litt mer enn et halvt minutt med helt rolig sykling, så det er jo ikke helt normalt, for vanligvis ville jeg vel knapt regnet det tempoet som trening, men jeg tenkte jeg kunne sykle litt til, så jeg gjorde det. Har ikke blitt verre etterpå av det, heller bedre. Jeg har lyst til å begynne å trene igjen nå, og lurer på om du har noen råd vedrørende dette. Tenkte å trene rolig styrketrening i dag, og evt 2 x 5 minutter ergometersykling spredt ut over dagen. Idretten min innebærer å være i litt kulde, og det skal jeg klare å vente med i alle fall til tirsdag. Har du generelle råd vedrørende trening med og etter lungebetennelse? Hva bør jeg tenke på? Hvordan legger man dette vanligvis opp? Kjenner etter på kroppen, og må selvfølgelig ta hensyn til formen min, og ta meg litt mer tid til restitusjon enn ellers, men lurer på generelle råd knyttet til dette.
:)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for din henvendelse.

Basert på det du skriver om helsen din har sannsynligvis du bedre innsikt og grunnlag enn meg til konkrete råd. Erfaring fra tidligere lungebetennelser vil også være nyttige for deg i hva du orker og ikke. Du må selvfølgelig ta hensyn til formen din og ta deg mer tid til restitusjon nå enn når du er frisk. Det er sjelden til aldri farlig å trene under sykdom, både akutt og kronisk. Selv de med så kraftig lungebetennelse at de behøver behandling og oppfølging på sykehus bør trene, gjerne daglig.

Ved trening og fysisk aktivitet vil man lettere få opp slimet fra luftveiene, hvilket er en viktig faktor i behandlingen av lungebetennelse. Du skriver at du føler deg bra og ikke har feber, dette er utelukkende positivt! Når du får dette svaret er du sannsynlig i enda bedre form og du kan helt klart begynne å trene. 2 x 5 minutter sykling på ergometersykkel bør du absolutt få til. Gjør du ikke det er jeg redd du kan være sykere enn du føler deg, og vil anbefale deg å oppsøke legen din påny. Spesielt med tanke på at du trener hver dag ellers.

Dersom idretten din innebærer kondisjonsbelastning i kulde ville jeg drevet med alternativ trening i allefall et par uker. Dette da luftveiene dine vil være overfølsomme for temperatursvingninger etter infeksjonen, og du vil sannsynligvis oppleve ubehag og potensiell forverring av hoste og slim dersom de blir utsatt for kald luft. Prøv deg gjerne frem i kald luft, går det bra å gå i vanlig gangtempo, kan du godt øke tempoet slik at du får opp pulsen noe. Dersom du får plagsomme hoste i kulden gir du deg og prøver igjen senere. Styrketrening kan de aller fleste drive med uavhengig av lunge- og luftveisinfeksjon. Med forbehold om hvilke andre råd du har fått med tanke på din muskelsykdom, ser jeg ingen grunn til at du venter med styrketreningen.

Håper dette var nyttig for deg! Kort fortalt er det liten til ingen fare forbundet med å trene hverken kondisjon eller styrke under pågående infeksjon i lunge- og luftveier sålenge du har startet på behandling og opplever bedring.

God bedring, og god trening!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn