Trening og hormoner

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 34 år som har drevet med vektløfting i mange år, problemet mitt er at jeg fortsatt ser lik ut som før jeg startet å trene, og styrke har ikke økt nevneverdig, jeg har god kunnskap om trening og kosthold og ingen slike variabler vil kunne forklare mitt problem.
Jeg tok derfor blodprøver for å sjekke mitt testosteronnivå, min almennlege mente disse verdiene var normale, men når jeg søker på nett virker disse veldig lave, og ville kunne forklare hvorfor mine resultater uteblir, her er mine verdier

S-DHEAS 8,3
S-SHBG 32
S-LH 6,8
S-ØSTRADIOL 0.10
S-FSH 3.0
S-TESTOSTERON 17.00

med et så høyt shgb nivå vil disse verdiene gir meg et FTI resultat på kun 5,3... som jeg syntes er veldig lavt
jeg syntes også østradiol nivå er høyt

hva syntes du? og hvordan skal jeg gå fram for å eventuelt få hormonbehandling?

Svar

Hei,

Det kan være veldig frustrerende å trene og ikke oppnå de resultatene man har håpet på når man har jobbet hardt.

Hormonnivåene dine er normale. Østradiol nivået ditt er ikke høyt selv om målingen du oppgir er litt uvanlig. Vanlig nivå er mellom 10-60 pg/ml, og du oppgir ikke enhetene her. Angående FTI så er dette en måling blant mange. Den alene forteller oss ikke om vi må gi deg ekstra testosteron. Vi gir unge menn ekstra testosteron hvis de har tegn på det vi kaller hypogonadisme. Vanlige tegn er dårlig ereksjon, lav muskelmasse og mindre styrke enn normalt, høyere kroppsfetts prosent, brystutvikling, hetetokter, blodfattighet, søvnproblemer osv. Du beskriver ikke dette i innlegget ditt, men dette er tegn legen din vil tenke på når man vurderer å gi ekstra testosteron.

Når det gjelder det at du føler at du ikke får ønsket resultat fra treningen din, er det dessverre flere ting som ikke inngår i spørsmålet ditt, blant annet hvor mange år du har trent, hvilket resultat du jobber mot, vekten din over tid, hvor ofte du løfter vekter, om du bruker andre typer trening enn bare vektløfting, hvordan du løfter vekter, om du har en profesjonell trener som hjelper deg, diett osv. Hvordan kroppene vår reagerer på trening er basert på alle disse tingene over, og også på gener.
Øket styrke ved trening avhenger av mange ting, blant annet å trene med riktig intensitet, variasjon i treningsprogrammet, riktig kosthold, riktig innhenting etter trening, og å bruke riktig teknikk ved løfting, for å nevne noen faktorer. Det er veldig vanlig at folk trener feil når de ikke har veiledning fra en utdannet trener.

Hvis du ikke har en trener vil jeg foreslå at du får en personlig trener som kan hjelpe deg og bedømme programmet du følger. Hvis du fremdeles ikke får resultater etter å ha jobbet med en trener over et års tid, kan du diskutere dette med legen din igjen da.

Lykke til,

Mvh
Nina C Bryhn, MD