Trenger jeg kosttilskudd?

Spørsmål

Hei,
Jeg har et spørsmål knyttet til kosthold og kosttilskudd, og et spørsmål om Epiduo for kviser.
Jeg har ikke tatt kosttilskudd de siste årene, men vurderer å begynne med det nå og er usikker på hva jeg skal ta. Jeg har generelt god helse, bmi på 22, trener jevnlig og er lite syk. Jeg har tidligere hatt spiseforstyrrelser, men tror jeg nå har et godt kosthold nå. En vanlig dag spiser jeg to frukt til frokost (lite sulten om morgenen), en stor salat med mye forskjellig grønt samt f.eks egg, bønner eller tunfisk, reker, ost e.l. + olivenolje på til lunsj. Mellommåltid på jobb er stort sett havregrøt med cottage cheese og honning. Blir ofte ikke "vanlig" middag fordi jeg bor alene, så da blir det brødskiver eller knekkebrød (med f.eks laks, fiskekaker, egg, ost, avokado e.l.), omelett, yoghurt med bær, frø e.l. eller noe annet litt enkelt til middag/kvelds. Da som regel to enkle måltider etter havregrøten. Skeier mer ut i helger med søtsaker, alkohol osv. Går også ut og spiser eller spiser hos andre ganske ofte, så 2-3 dager i uken er det mer "ordentlig" middag. Jeg spiser veldig lite kjøtt, men noe fisk (av ideelle årsaker).
1. I lys av kostholdet mitt lurer jeg på hvilke kosttilskudd jeg bør ta, hvis jeg bør ta noe. Sliter med en del acne og kviser på ryggen og i ansiktet og blir ofte blank og rød i ansiktet Jeg bruker Epiduo hver dag, se spørsmål under. Har særlig lest at Udo´s choice skal være bra for huden, og vurderer tran. Bør jeg ta vitamintilskudd i tillegg (utover det som finnes i tran)? Vet at man kan få for mye av visse vitaminer. Hva med sink?
2. Har brukt Epiduo i mange år for kviser i ansiktet, med god effekt. Tror det er minst 5 år sammenhengende + har brukt det i perioder før da jeg var yngre. Er det farlig å bruke dette over mange år? Bør jeg stoppe med det på et tidspunkt? Jeg er veldig nøye med solkrem og bruker daglig dagkrem med faktor 50, og ellers solkrem med faktor 50 når jeg er ute i solen, på ferie osv.
Tusen takk for svar!

Svar

Hei.

1) Kosttilskudd: Det finnes tallrike undersøkelser som viser at man har ingen som helst helseeffekt på å ta tilskudd av noe som helst, med mindre man har en faktisk påvist mangel av noe. Da er det til gjengjeld viktig. Så hvis du f.eks. mangler D-vitamin, så skal du ta det, og mangler du jern, skal du ta det.
Ellers trenger man overhodet ikke å tenke på kosttilskudd, spesielt ikke du som spiser så variert og sunt. Husk på at menneskekroppen er laget fra naturens side til å fungere optimalt uten industrielt fremstilte kosttilskudd, som er en ny "oppfinnelse" i menneskehetens historie, og at det handler i stor grad om at produsenter og selgere av slike produkter faktisk har klart å få folk flest til å tenke at en "trenger" slike tilskudd. Slik er det altså ikke, det er et konstruert behov, produsert via reklame, av økonomiske hensikter.
Når det er sagt, så finnes der ett hederlig unntak, og det er at alle som bor i Norge bør bruke tran eller annet D-vitamintilskudd, av den enkle grunn at vi bor her oppunder Nordpolen, og svært mange får for lite D-vitamin pga for lite sol på huden.
Du kan undersøke dine nivåer av vitaminer og mineraler hos fastlegen, om ønskelig. Det gjøres vha blodprøver.

2) Epiduo: Jeg finner ingen informasjon som tilsier at det kan være skadelig å bruke dette over tid, slik du gjør.

Håper svarene er greie. Ha det bra!