Treg vannlating

Spørsmål

Det beste ville være om spørsmålet gikk til en urolog:
Vannlating går tregere, jeg må late vannet også om natten, og jeg har noen ganger fornemmelsen at jeg ikke blir kvitt alt vannet. Ingen smerte eller svie. Jeg kommer til å snakke med lege om dette etter hvert, og antar at jeg har benign prostatahyperplasi (jeg merker ingen hovne lymfeknuter). Problemet er ikke akutt for meg, men jeg antar at det kan bli det i fremtiden siden jeg bare er 44 år (min far ble operert for dette). Spørsmålene til dere er:
1. Finnes det medikamenter eller annen behandling som virker forebyggende ved å bremse veksten av prostata, og hva er i så fall erfaringen mht. effekt og bivirkninger?
2. Hvis dette ikke finnes per i dag, er det noe driv i forskningen for å finne dette i Norge eller i utlandet?
3. Hvilken relasjon er det mellom sæduttømming og nevnte problem? Siden prostata produserer en bestanddel av sæden, så ville det være rimelig å anta at det finnes en slik relasjon. Rent spekulativt kan jeg for eksempel tenke meg disse modellene for relasjonen: (a) Sjelden sædtømming vil bevirke akkumulering av sekret som igjen gir trangere passasje for urinen gjennom prostata. (b) Hyppig sædavgang stimulerer veksten av prostata (for mange organer er det slik at hyppig bruk betyr vekst og stimulans av organet) og dermed trangere passasje for urinen gjennom prostata. Kan jeg få en forklaring på hva en vet og ikke vet om denne relasjonen? Det vil være fint om svaret er mest mulig presist formulert, og at det henvises til eksperimenter, epidemiologiske undersøkelser, eller hva som måtte finnes av belegg.

Sykdommer: prostatahyperplasi

Mann, 44 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det du beskriver kan meget godt være en prostata hyperplasi, altså en godartet forstørrelse av prostatakjertelen som fører til et trangere utløp for blæren. Hvis det ikke er mistanke om kreft i prostatakjertelen er det vanlig å behandle med medisiner som reduserer størrelsen på prostatakjertelen og som bedrer avløpet. Hvis dette ikke er nok, kan det være aktuelt å fjerne en del av prostatakjertelen, det gjøres via urinrøret og er en rutineoperasjon på de fleste norske sykehus.

Medisinene som reduserer størrelsen på prostata er jevnt over godt tolerert, med lite bivirkninger. Noen av dem virker også på blodtrykket slik at det reduseres.

Eksempler på slike medisiner er; Xatral, Omnic, Sinalfa og Proscar. Disse virker ved å enten slappe av muskulatur i urinrøret og prostatakjertelen og derved bedre passasjen, eller ved å redusere kjertelstørrelsen. De vanligste bivirkningene er ufrivillig sæduttømming, redusert seksuell lyst og svimmelhet. Bivirkninger utover dette er uvanlig.

Kirurgisk behandling gjøres med bedøvelse, gjennom urinrøret, og like etter operasjonen er det nok noe smerter og ubehag, men i løpet av en ukes tid kan man fjerne kateteret og fungere relativt normalt. Man må avveie hvor mye plager en har av prostata mot det relativt kortvarige ubehaget ved operasjonen. Imidlertid er operasjonen velprøvd på norske sykehus, og gir sjelden komplikasjoner.

Det forskes stadig på dette både i Norge og utlandet, men det finnes altså allerede velfungerende behandlingstilbud.

Det er ingen opplagt sammenheng mellom sæduttømming og nevnte problem. Prostatahyperplasi er en vekstforstyrrelse i kjertelen, og kan sammenliknes med en godartet svulst. Kjertelen vokser ikke fordi den "brukes mye", og kjertelen avpasser produksjonen av sekret til det behov som er, det hoper seg ikke opp med sædvæske i kjertelen. Jeg har gjort søk i medisinske kunnskapsdatabaser på internett for å se om det er noen som har gjort dokumenterte forsøk på evt en slik sammenheng og som ventet var det ikke napp på dette, det er også som sagt usannsynlig ut fra det man vet om kjertelen.

Du må snakke med legen din som vil undersøke prostata, ta blodprøver av deg og evt henvise deg til ultralyd av kjertelen. Så vil du få tilbud om behandling, sannsynligvis i første omgang medikamentell behandling.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn