Trang forhud

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg har problemer med å dra ned forhuden? er det mulig å ha sex alikevell eller må jeg til opperasjon, eller hva?

Mann, 15 år

Svar

Kjære deg!

Trang forhud (phimose på fagspråket) vil si at forhuden ikke kan trekkes over penishodet. Trang forhud er vanlig hos barn, og skal da som regel ikke behandles, fordi det som oftest går over av seg selv. Dersom det ikke er gått over når man er kommet i puberteten, kan det være aktuelt å vurdere en mindre operasjon, fordi ereksjon og sexualliv vil kunne være smertefullt. Man skal ikke prøve å tøye for å lage større åpning.

Når den stramme forhuden er vanskelig å dra tilbake, fører dette også til at det lettere danner seg sår og infeksjoner under forhuden.

Det dreier seg om en liten operasjon, som vanligvis kan gjøres i lokalbedøvelse. Operasjonen går ut på å lage en spalte i forhuden, eller å fjerne noe av forhuden (omskjæring). Forhuden er følsom, og man fjerner derfor ikke mer enn nødvendig.

Undersøkelser som har vært gjort i USA, der mange omskjæres som barn, tyder allikevel ikke på at sexlivet blir noe dårligere av den grunn! Dessuten er risikoen for å få kreft i penis betydelig lavere hos dem som er blitt omskåret enn hos menn som ikke er omskåret.

Jeg synes du skal bestille en time og få legens vurdering på om et inngrep er det rette for deg.

Lykke til!