Trafikulykke - er det mulig å få kontakt?

Spørsmål

Personen fikk alvorlige skader etter en trafikkulykke.Lårhalsbrudd, handleddsbrudd, nesebrudd, punktert en lunge, brystbeinsbrudd, ribbeinsbrudd, samt hodeskader hvor dem ikke helt sikkert vet utfallet av siden han bare kan åpne øynene etter 22 dager. Han føler smerte men kan ikke prate enda, kansje det kommer etter lang tid. Det er konstatert blødninger i hodet men det er stabilt som dem sier. Skal liksom tørke opp etter hvert. Det virker som lammelser i høyre arm , men mye er usikkert enda når han ikke helt er kommet til bevissthet enda. Det blir kansje vanskelig å svare meg for her er så mange ting som må følges med pasienten dag for dag fremover men jeg kan jo spørre f.eks. Kan han se oss og registrere oss når han slår opp øynene? Kan han høre oss prate? Kan han f.eks tenke, ja jeg vet ikke hvordan jeg skal uttrykke meg egentlig. Kan han eventuelt ha fått en så stor skade at han blir bare liggende slik? Er det sjanse for at han kan komme til å prate osv. Jeg må få lov å føye til at dette er min far som er 92 år. Han har aldri vært syk tidligere. Hadde hjerte og kropp som en femtiåring og sterk fysisk. Riktig en hardhaus. Vel, jeg håper dere kan gi meg bare en generell info.

Kvinne, 51 år

Svar

Kjære deg!

Selvfølgelig har du mange spørsmål i denne tunge situasjonen og det er leit å høre om din fars ulykke. Jeg forstår dette må ha vært en svær ulykke og at han har fått voldsomme skader. Det virker nesten utrolig at han har overlevd et så voldsomt traume!
Du opplever kanskje at det er vanskelig å få klare svar fra legene. Det skjønner jeg godt og grunnen er enkel: de vet nok ikke om, hvordan eller hvor fort han kan bli bedre. I en slik situasjon er det ingen regler å følge, en hver pasient er forskjellig. Man må gjøre sitt beste og vente og se. Noen blir mirakuløst raskt bedre, for andre kan det trekke ut i tid. Noen blir veldig "normale" igjen, andre kan få betydelige permanente handikap.

Jeg tror det er viktig at du behandler faren din som om han ser deg, forstår deg og tenker. Det er meget viktig i en slik fase å gi stimuli, kanskje bare i form av å snakke med ham, fortelle om ting som har skjedd, ting som skal skje, ting han er interessert i. Kanskje det er på sin plass å fortelle hvor glad du er i ham? Det er trolig at han forstår noe, men de mest intellektuelle evnene er kanskje nå sløvet. Jeg vet ikke og jeg tror ikke det er noen som kan gi deg et sikkert svar på dette.

Dette ble litt generelt om situasjonen, det er vanskelig å komme med mer konkrete råd. Jeg ønsker dere lykke til videre!