Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilleggsopplysninger om avføring etter stort måltid

Spørsmål

Fikk i dag svar på min henvendelse til deg fra den 31. mars.
Jeg får ikke dette helt til å stemme, og kommer derfor med noen tilleggsopplysninger som kanskje er noe oppklarende. Jeg har vanskelig for å tro at dette dreier seg om hjerteproblemer av type slik du beskriver, da jeg aldri har merket noe til slike symptomer som du nevner. Jeg har selvsagt tatt opp dette med fastlegen, og det var derfor jeg tok allergiprøver. Han har ikke kunnet stille noen diagnose mht disse problemene, og har ansett meg som i meget god form. Mine blodprøver har ikke vist noe spesielt i denne sammenheng.
Mine problemer startet alle de fire gangene med en gang jeg sto opp og måtte på do, og jeg hadde ikke inntatt noe som helst.
Det var kun en gang at jeg besvimte, men de to andre gangene (for flere år siden) var jeg bare veldig kvalm, og kastet opp. Den siste gangen ville jeg kaste opp, men det kom ikke noe, og besvimte heller ikke da. Jeg har altså kun besvimt en gang.
Jeg har i alle år vært fysisk aktiv, og trent mer eller mindre jevnlig, også nå hvor jeg to til tre ganger i uken løper/jogger 8 - 9 km i skogen, eller løper på tredemølle. Jeg har vanlig hvis hvilepuls under 60, og opp i ca 180 eller mer når jeg presser meg fysisk.
I 2010 fikk jeg en bypassoperasjon, som etter en periode ikke lenger plager meg, men jeg har etter dette gått på medisiner for blodtrykk, blodfortynnende, og kolesterol.
De to første gangene for flere år siden kan jeg ikke huske hva, eller hvor mye jeg spiste dagen før, men ved begge de siste tilfellene spiste jeg mye, og såpass mye at jeg egentlig følte at det var for mye. Ved inntak av "for mye" eller sterk mat, kan jeg lett få halsbrann. Jeg føler at jeg er noe "trang" i halsen, og har litt lett for å føle at inntak kan sette seg fast.
Jeg håper at disse tilleggsopplysningene kan være noe avklarende.

Svar

Hei,

Takk for tilleggsopplysninger. Slik du beskriver det høres det ut som at dette kan være relatert til galleblæren din eller refluks, dvs "sure oppstøt," halsbrann. Iom din bypass fortid vil jeg fremdeles nevne at angina kan føles som halsbrann, men jeg regner med at du har årlig oppfølging på dine bypassgraft og at det kontrolleres at du ikke har nye fortetninger i bypass-årene.
Jeg vil foreslå at du unngår mat/alkohol/koffeinholdige drinker evt snus eller andre tobakksprodukter 2-4 timer før du legger deg. Dette hjelper ofte folk som er litt eldre fordi fordøyelsessystemet forandrer seg med alder, og man får lettere halsbrann og andre problemer relatert til aldersbetingete endringer som for eksempel saktere bevegelse av mat gjennom tarmene, svakere muskler i mellomgulvet som gjør at mavesyre lettere kommer opp i spiserøret, medisiner som kan forandre fordøyelse osv. I tillegg kan du prøve Somac, en medisin som reduserer mavesyren din, i en måneds tid og se om den hjelper. Sjekk med fastlegen før du begynner den.
Fordi du opplever at maten setter seg litt fast, og en følelse av at spiserøret er trangt, ville jeg anbefalt at du tar en endoskopisk undersøkelse av spiserøret og magesekken disse symptomene ikke blir borte med bruk av Somac. Hvis medisinene ikke hjelper, og man ikke finner noe i spiserøret/magesekken, ville jeg sett på galleblære funksjonen din.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-