Tilfeldig oppdaget anomali i ryggen

Spørsmål

Falt og slo korsrygg for endel måneder siden.Hadde ingen problemer etter fall,men etter en tid begynte jeg å få vondt i høyre side av korsrygg når jeg var ute og gikk.
Fikk tatt mr av korsrygg og resultatet var følgende:
Foreligger en virvelanomali hvor 1,5 er høyere på venstre side hvor det også er to pedikler,altså en funsjonert hemivertebra på venstre side.Dette gir en høyrekonveks lumbal skoliose kurve.
Uttalte degenerative forandringer særlig nederste to nivåer.
På nivå L5/S1 er det noe grensetrange forhold i recessen for høyre S1- rot grunnet fasettleddartrose og virvelpåleiring baktil.For øvrig ingen overbevisende nerverotkompresjon påvist-Ingen sentral spinalstenose.
Grensetrange forhold for høyre S1-rot grunnet degenerative forandringer.Virvelanomali 1.5 med skoliose.

Trener styrke av rygg og mave to ganger i uken uten at det gjør vondt i rygg-
Går lange turer hver dag,men er smertefullt og noen ganger greier jeg ikke å gå så langt..Lindrer når jeg sitter,men noen ganger er det vondt uansett hav jeg gjør--Smerter på høyre side.Det som er verst er å gå og stå.
Bruker av og til Paracet og Vimovo,men er lite glad i å ta medisiner.Er hevist til fysioterapeut og tror du det har noe for seg ?
På forhånd tusen takk for svar !

Svar

Hei!

Du har en medfødt forandring i den ene ryggvirvelen din, som gjør at den er litt høyere på venstre side enn høyre side. Dette har gitt opphav til en avbøyning av lenderyggen din sett forfra, såkalt skoliose. Dette er noe du er født med, og neppe alene noe som forklarer de vedvarende plagene dine. Du har generelle slitasjeforandringer i overgangen mellom lenderyggen og korsbeinet ditt, og det beskrives at slitasjeforandringene medfører tranghet for nerveroten som avgår på høyre side i dette nivået.

En slik tranghet ville mest av alt kunne gi smerter ned i høyre beinet, men slitasjeforandringene i seg selv vil også kunne gi lokale ryggsmerter. En vurdering av en fysioterapeut kan gjerne være fornuftig. Hvis vedvarende plaget kan du be om å bli utredet av en ryggkirurg om hvorvidt du vil kunne profitere på eventuell ryggkirurgi.

Lykke til!