Ti kilo vekttap uten kjent årsak: Må til lege

Spørsmål

Hei, de siste månedene har jeg slitt en del med plager i kroppen. Vekten har gått ned fra 53 kg til 43.4 kg uten "innsats". Bmi ligger nå på 17.1 Har tidligere slitt med anoreksi, men dette er ikke grunnen til vekttapet. Jeg er konstant kvalm og har veldig dårlig matlyst. Jeg er utslitt uten å egentlig gjøre noe, kreftene strekker ikke til til hverdagslivet. Blir for det meste sengen på meg, til stor frustrasjon for meg selv. Når jeg er oppreist svimler jeg, og tidvis ser jeg fullstendig svart. I dag var så jeg ingenting på flere minutter. Jeg klør intenst over alt og jeg skjønner ikke hvorfor. Lårene er fulle av blåmerker fordi jeg klør så mye. Jeg skjønner ikke hvorfor kroppen skal kjennes slik ut etter jeg har brukt flere år på å bygge den opp etter spiseforstyrrelse med flere medisinske innleggelser for elektrolyttforstyrrelser og en rekke alvorlige forgiftninger av medisiner som har utløst en flere krampeanfall. (Sist intox er nesten ett år siden) For en uke siden fant jeg en ganske lang og hard klump i lysken. Og jeg lurer på om jeg har "grunn" nok til å bestille en time hos legen min? Litt bekymret for kulen, og de andre tingene gjør at jeg ikke fungerer fysisk i hverdagen. Jeg er meget redd for å gå til legen for å sløse bort tid som kunne vært brukt til andre.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er en ung kvinne på 23 år, som har hatt nesten ti kilo vekttap, uten å gå inn for det, og uten spiseforstyrrelse, og du er nå undervektig.
Det er det som kalles ufrivillig vekttap / vekttap uten kjent årsak. Det er noe som avgjort skal utredes av lege, for det kan bety alvorlig sykdom, og er så alvorlig at det i prinsippet skal ansees som "mulig sykdom" inntil det motsatte er bevist.

Både fysisk og ikke minst også psykisk sykdom kan gi slike store vetktap. Det er et alvorlig symptom. Du spør om dette er "grunn nok" til å bestille time hos fastlegen. Det er det så absolutt. Du skal og må til lege raskest mulig og udiskutabelt.

Det at du i tillegg har kvalme, dårlig matlyst og er utslitt m.m. er noe som ytterligere nødvendiggjør legebesøk nå. Kulen i lysken skal naturligvis undersøkes også.

Klarere råd enn dette er det vanskelig å gi, så bestill time umiddelbart.
Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-