Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tett nese, sår hals og redusert pustekapasitet

Spørsmål

Fikk luftveisinfeksjon i april 16. Startet med tett nese, sår hals og deretter tett/trang følelse i lungene og redusert pustekapasitet. Var hos lege i slutten av mai, sendt videre til øre, nese, hals i august. Han fant ikke noe feil, men ordinerte 3 dagers antibiotikakur "for å prøve". Dette ga kortvarig bedring, jeg kunne i noen dager puste normalt, før det tetnet til igjen.
Ny tur til lege i oktober, testet for Clamydopila psittaci og pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae og Pappegøyesyke (har høner), alle negative. Allergitester negative. Prøvde astmamedisin, ingen virkning. Spirometri innenfor normalen.
Først i desember 16 løsnet det i lungene, men tett nese og sår hals vedvarte. Våren 17 tetnet jeg til igjen, ble sendt til lunge- og allergispesialist i august. Var da 1% over grensa til astmadiagnose, men viste ingen nytte av astmamedisin.
Symptomene variere fra nesten normal pust, til tett/trangt i brystet, klarer ikke trekke pusten helt inn, murring i lymfeknutene under kjevebeinet, muskelvondt og vansker med å svelge, hoste (mest tørr, men tidvis slim som er vanskelig å få opp). Tett nese og sår hals har jeg hatt hele tiden siden april 16.
Jeg tror jeg har en bakteriell luftveisinfeksjon, som blomstrer opp med jevne mellomrom. Men siden alle prøver er negative, blir jeg ikke satt på antibiotika. Jeg var tidligere nesten aldri syk, bruker ingen medisiner og lever et sunt og aktivt liv.
Begynner å bli lei av at ingen finner ut hva som feiler meg, og vet ikke hvor jeg nå skal henvende meg. Hva er det som har blitt oversett?

Svar

Hei

Det du opplevde i april 16 høres ut som en viral øvre luftveisinfeksjon. Disse går som regel over av seg selv. Ved underliggende kronisk luftveissykdom kan det imidlertid ta lengre tid. Du beskriver deg som nesten aldri syk tidligere, og at du har et sunt og aktivt liv. Luftveisinfeksjoner kan også avdekke andre sykdommer, hvor man da opplever at det enten tar svært lang tid før man kommer seg, eller at man rett og slett ikke kommer seg tilbake i den formen man hadde før infeksjonen. At dette er tilfelle hos deg er selvfølgelig umulig for meg å si. Det er heller ikke riktig av meg å forsøke å gi deg en diagnose via denne tjenesten, men jeg vil forsøke å belyse aspekter ved din situasjon i håp om at dette kan hjelpe deg videre. Ha gjerne mine ord i bakhodet i videre samarbeid med legen din. I tilfeller hvor det tar lang tid å finne ut hva som er galt og hva som hjelper, er det viktig å ha en fagkyndig person med oversikt - dette er som oftest fastlegen.

Nå vet jeg ikke bakgrunnen for den korte antibiotikakuren du fikk, eller hvilken type antibiotika det var. Dersom du opplevde å bli bedre i pusten de dagene du tok antibiotika, skyldes det sannsynligvis ikke antibiotikaen. Antibiotikaens virkning på bakterier starter ganske raskt, men dersom du hadde redusert pustekapasitet pga. bakterier, ville du ikke blitt bedre i pusten ila. 1-3 dager. Det vil alltid være vanskelig å vurdere effekten av en behandling som startes på noe usikkert grunnlag, og det er derfor viktig med oppfølging og ny vurdering ut ifra behandlingseffekten.

Selv om det naturligvis er ønskelig å finne årsaken til sine plager, er det alltid positivt med normale prøver. At spirometri var normal utelukker dog ikke nødvendigvis astma. Du skriver at du ikke hadde noen effekt av astmamedisiner, men ikke hvilke medisiner du forsøkte eller hvor lenge du forsøkte dem. Astma kan ikke bekreftes eller avkreftes med en pusteprøve alene. Det er også vanskelig å bekrefte eller avkrefte astma på kort tid. Dersom man prøver medisiner må de prøves lenge nok til at man er sikre på effekten/fraværet av effekt. Dersom du forsøkte hurtigvirkende astmamedisin uten effekt, kan det likevel være at du har astma, og at du kan ha nytte av å forsøke inhalasjonsteroider. Dette er medisiner man må bruke i flere uker før effekt evalueres. Det kan hende du allerede har gjort dette, men jeg kunne ikke vite det for sikkert ut ifra det du skriver. Jeg vil også anta at det er gjort flere undersøkelser og tatt flere prøver enn de du nevner? Røntgen av lungene dine for eksempel? Har du forsøkt nesespray

Vedvarende tett nese og sår hals kan ha svært mange årsaker, alt fra alvorlige til uskyldige, men selvfølgelig plagsomme. Jeg trur ikke vi nødvendigvis har kommet nærmere et sikkert svar på hvorfor du opplever de plagene du gjør, men det jeg trur er viktig for deg nå er å få snakket skikkelig med legen din om hva du og dere kan forvente videre. Man skal selvfølgelig ikke gi seg før hver en sten er snudd, og jeg trur det vil være enklere for deg å stå i plagene dersom du vet at det er en plan fremover. Det er ikke så vanlig å ha en kronisk bakteriell infeksjon som blomstrer opp med jevne mellomrom uten å ha en igrunnliggende årsak. Det vil uansett ikke være riktig å behandle det med antibiotika før man vet hvor evt. infeksjonen sitter og hva som evt. er årsaken.

Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!