Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Testoteron

Spørsmål

Var hos den nye fastlegen min i dag for å gå over blodprøver jeg har bedt om og hvor jeg ba å få testosteron nivået mitt sjekket.
Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde Testosteron 7 nmol/L i verdiene hvor referanseområde er 8-35
SHBG var også 7 nmol/L i verdiene hvor referanseområde er 8-60
men at FTI var på 9.6 (tydelig at det var noen desimaler som var fjernet) som var mellom grense verdiene på 2,3 -9,9. Så det var ikke noe å bekymre seg over?!
Jeg visste selvfølgelig ikke hva dette betydde, så jeg måtte lese meg opp og fant denne
http://www.lommelegen.no/legesvar/testoteron-og-fri-testoteron-indeks-hva-er-det
og måtte leser meg opp mer for det var noen som skurret..
Jeg skjønte ikke hvordan en lav testosteron måling kunne være OK på grunn av at FTI var innenfor grenseverdiene, så nå har jeg lest på hva FTI er for noe, og jeg er usikker på om legen har skjønt matematikken i Fri Testosteron Indeksen, hadde formelen for FTI brukt 100 istedenfor 10 så hadde tallet vært prosent testosteron bunnet til SHBG i stedet for en indeks.
FTI er et forholdstall på lik linje med prosent FTI på indeks 6 vil si 60% av testosteronet er bundet til SHBG, så 40% av testosteronet er biologisk aktivt testosteron.
Hvis vi overfører det til en i en flaske med sprit la oss si 40%
Hvis man trenger mellom 8 – 35 for at det skal være innenfor normale verdien "fest" og verdien er 7 også sjekker man alkohol prosenten og finner 40% og sier at alt er ok, har man ikke feilet grovt da?
Det er bare 40% som gir virkning i spriten, men hvis det er for lite sprit å fordele så hjelper det ikke at den spriten holder 40%.
Jeg kan ikke skjønne annet at jeg har altfor lavt nivå, 4% av det lille testosteron nivået jeg har er tilgengelig som biologisk aktivt testosteron.

Svar

Hei.

Jeg skjønner delvis dine innvendinger og spørsmål her, men følger deg dessverre ikke helt i matematikken.

Selv om du har relativt lave verdier av testoteron i blodet, så er kun en heller liten andel av dette bundet opp i uvirksom form til SHBG-proteinet. Sagt med andre ord er en stor andel av ditt (heller lave) testoteronnivå, faktisk biologisk aktivt i kroppen. Det representeres / vises også ved at FTI faktisk er så høy som den er hos deg.

Hadde du hatt høyere testoteronverdier, men vesentlig høyere SHBG, så ville du kunne hatt en lavere andel biologisk aktivt testoteron enn det du har nå.

Ditt spritregnestykke skjønner jeg dessverre ikke helt, men her er en annen illustrasjon:

Hvis du har en million kroner, og 990.000 av de står utilgjengelige på sperret konto, så har du 10.000 kroner tilgjengelig for bruk.
Men hvis du har vesentlig mindre penger totalt, f.eks. kun 50.000,-, og kun 10.000 av disse på sperret konto, så har du faktisk hele 40.000 tilgjengelig for bruk, altså mer enn i første eksemplet, hvor du har vesentlig mer penger, men de er ikke tilgjengelige for bruk.
Jeg ser for meg SHBG litt som en slik "sperret konto". Pengene (testoteronet) er der, men kan ikke brukes.
Et heller lavt testoteronnivå slik du har, men hvor kun en liten andel er bundet opp i uvirksom for, kan gi mer tilgjengelig biologisk aktivt testoteron i kroppen, enn om du hadde høyere testoteronnivå og høye SHBG-nivåer, som binder opp testoteronet i uvirksom form.

Jeg håper det var forklarende. Om du ønsker å gå mer inn på dette, kan du evt be fastlegen diskutere tallene dine med en endokrinolog (hormonspesialist). Du kan også oppsøke privatpraktiserende spesialist på dette området selv, f.eks. dr Ken Purvis i Oslo. (www.andrologisksenter.no) for en second opinion, om du skulle ønske dette.
Ha det bra.