Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Testosteron/kolesterol

Spørsmål

Jeg har triglyserider på 9,7 mmol/L ved gjentatte blodprøver. Jeg har også veldig forhøyet dårlig kolesterol. Fastlegen sier at testosteronpreparatet Nebido, som jeg får jevnlig som intramuskulær injeksjon, har denne bivirkningen. Vet du om et annet hormonpreparat som jeg kan ta istedenfor, som ikke har den bivirkningen? Tidligere anvendte jeg såkalte Atmos- plaster, men de har gått ut av produksjon. Vet du om hormonplaster evt er bedre med tanke på blodverdiene, og om det i så fall finnes å få tak i?

Svar

Hei,
Jeg vet ikke hvorfor du tar testosteron og det gjør det vanskelig å vurdere om du må ta det i det hele tatt. Det er så mange risikoer forbundet med denne typen medisin at hvis du ikke absolutt trenger det, burde du stoppe dette preparatet og få kontroll på kolesterol/triglyseridene dine. Det er flere studier som motsier hverandre om dette akkurat når det gjelder hvorvidt ekstra testosteron gjør kolesterolnivåene bedre eller dårligere hos menn, samtidig vet vi at folk som tar for høye androgene hormoner får dårligere kolesterolprofiler. Det er også noen studier som viser at det er forskjellige genetiske varianter blant menn som gjør at noen reagerer på ekstra testosteron med lavere HDL-C, og andre med høyere HDL-C. Jeg tror derfor at du burde diskutere med legen din om du kan klare deg uten testosteron, og så se hvordan kolesterol profilen din ser ut etter 3-6 månder. Det vil hjelpe deg å ta en avgjørelse om hvorvidt du da vil gå tilbake på testosteron. Det finnes andre plaster/geleer, men det er altså godt mulig at disse heller ikke er bra for deg. Jeg ville også foreslå at du ser en endokrinolog hvis du ikke har gjort det enda og hvis det er uklare indikasjoner på hvorfor du tar Nebido.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-