Testikkeltrøbbel

Spørsmål

Da jeg var ni år ble min vensstre testikkel operert fra lysken/bukhulen og ned i pungen. Helt siden operasjonen har den blitt liggende helt øverst i pungen og den er vesentlig mindre enn den høyre. Jeg lurer på

a) På årsaken til at den har blitt liggende øverst i pungen (arrvev, blodårer ..??).

b) Om den er en medisinsk risiko forbundet med at den ligger der.

c) Om det i dag vil være mulig å plassere den "korrekt," med et mindre kirurgisk inngrep. Dersom det er rimelig sannsynlig at et slikt inngrep blir vellykket, kunne jeg uansett tenke meg å gjøre dette av kosmetiske årsaker. Kan dere si noe om inngrepets eventuelle omfang/art ?

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Mann, 28 år

Svar

Hei!

I fosterlivet utvikles testiklene inne i buken, og hvis utviklingen er normal skal testiklene "vandre" nedover og gå ut gjennom den såkalte lyskekanalen og ned i pungen. Dette kan slå feil i en del tilfeller, og testikkelen kan bli liggende i buken, i lysken, eller høyt i pungen. Noen har såkalt jojo-testikkel som vandrer opp og ned fra pungen til lyskekanalen, men det er sjelden den smetter inn i buken igjen.

Grunnen til at det er uheldig å ha en testikkel andre steder enn i pungen, er at sædproduksjonen blir dårligere ved andre temperaturer enn den man hari pungen (litt lavere enn i bukhulen). Dessuten kan såkalte retinerte testikler disponere for utvikling av testikkelkreft.

Man forsøker derfor å få testikkelen på plass, evt fjerne den helt.

Når testikkelen din ligger helt øverst i pungen tror jeg at det er operasjonstekniske grunner til dette, evt at man ikke har klart å dra den helt ned i pungen. Man kan feste testikkelen i nedre kant, men hvis det er mye som drar oppover kan det være vanskelig å få den til å ligge der man vil.

Hvi testikkelen er utenfor buken og lyskekanalen gjør det ikke noe om den ligger høyt i pungen, men dette er litt vanskelig å si når man ikke har undersøkt deg selv. Som sagt kan en testikkel som ikke er på plass medføre økt risiko for kreft, men det gjelder de som ligger i lysken eller i buken.

Å få dratt testikkelen på plass er neppe teknisk vanskelig og kan gjøres som dagkirurgisk inngrep, forutsatt at det ikke er vanskelige forhold med stramme blodårer/sædstreng og mye arrvev. Det må en urolog vurdere, fastlegen din kan henvise deg til nærmeste urologiske poliklinikk. Vær oppmerksom på at det sannsynligvis er en del ventetid på et slikt inngrep som ikke haster så veldig medisinsk vurdert.

En privat operasjon går sannsynligvis fortere, men koster tilsvarende en del mer. Be fastlegen din undersøke priser for dette på nærmeste aktuelle private kirurgiske klinikk.