Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Temperaturmålinger

Spørsmål

Hei,

Jeg bare lurer på noe om kroppstemperatur. Jeg har over en lengre tid følt at jeg fryser hele tida. Jeg gikk til anskaffelse av en temperaturmåler for å se hva jeg ligger på, og der så jeg at jeg flere ganger ligger på rundt 35 grader når jeg måler under armen. Dette er et digitalt termometer.

Er dette en normal temperatur? Jeg tok for noen år tilbake grundige blodprøver hos legen for en kontroll, deriblant stoffskifte siden jeg slet litt med å gå ned i vekt, men det var normalt da hvertfall.

Er det slik at angst og uro kan påvirke kroppstemperaturen? Jeg sliter mye med angst og føler derfor at jeg alltid er kald på hender og føtter, men først nå jeg har sjekka temperaturen. Egentlig kjøpte jeg temperaturen for å se om jeg fortsatt hadde feber fordi jeg over en 2 ukers periode har vært litt redusert med en forkjølelse med tørrhoste og sår hals.

Mann, 27 år

Svar

Hei !

For det første så synes jeg du skal sjekke ditt stoffskifte påny, da det er to år siden sist, bare for å ha utelukket at du kan ha lavt stoffskifte. Dette er ikke spesielt sannsynlig siden du sjekket det for to år siden, men få det gjort.
Hypotyreose ("lavt stoffskifte") kan gi symptomer i form av at man fryser hele tiden, og at man får tørr og kald hud, hvilket kan påvirke temperaturmålinger gjort på huden / i armhulen.

35 grader er ikke normal kroppstemperatur.
Målinger i armhulen ligger ca 0,6 grader under kroppens kjernetemperatur, som skal være ca 37 grader.
Der er en mengde feilmuligheter som evt kan forklare det at du måler 35 grader i armhulen: Det kan være noe feil med termometeret, det kan være noe med måten du gjør selve målingen på (tekniske målefeil), og som du spør om angst kan få de små ytterste blodårene i huden til å trekke seg sammen, og blodgjennomstrømningen i huden kan da bli mindre, med det resulatat at hudmålinger av temperaturen kan bli "falskt lave".

For å finne ut din kroppstemperatur må du måle i endetarmsåpningen, da får du korrekt tall, forutsatt at det ikke er noe galt med termometeret.

Håper dette var svar på dine spørsmål, lykke til !