Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

TBE-vaksine

Spørsmål

Hvis en person har varige skader etter hjernebetennelse der det ikke kan utelukkes TBE-årsak, er det da forbundet med ekstra risiko å vaksinere seg mot flått?

Svar

Som oftest vil det være påviselige antistoffer i blodet om man har hatt TBE, men de kan forsvinne etter mange år. En TBE-vaksine vil i et slikt tilfelle være bortkastet, men ikke farlig. Dette er en vaksine som ikke inneholder levende virus, men bare komponenter av viruset, som får kroppen til å lage antistoffer mot det. Slike antistoffer stopper virusangrep, men skader ikke vår egen kropp. Vi kan lage ca 100 millioner forskjellige antistoffer mot fremmedelementer, men vi bruker ikke alle hele tiden. En vaksine gjøre at det lages mer av de antistoffene som gjelder mot det vaksinen inneholder. Det blir ikke noe igjen av selve vaksinen over tid. Jeg skriver dette såpass detaljert, fordi det er så mange som synes at vaksiner er skummelt. Faktum er at vaksiner er det mest effektive og minst skadelige middel vi har for å beskytte oss mot en rekke farlige sykdommer.

TBE-vaksinen er for øvrig ikke en vaksine mot flått, men mot TBE (tick-borne-encephalitis, på norsk skogflåttencefalitt). Jeg skjønner godt at folk flest blander sammen dette, for journalistene skriver stadig om "flåttvaksine". Det er uheldig, for vi hadde før en vaksine mot Borrelia, som er den mest kjente flåttbårne sykdommen. Den vaksinen brukes ikke lenger i Norge, for den Borreliatypen den var ment å virke mot er sjelden i Norge. Det er mulig at det kommer en ny Borrelia-vaksine, med det blir heller ikkke noen "flåttvaksine"

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-