Talgkjertel på glans penis?

Spørsmål

Hei, har fått en blemme/kvise på forhud, altså når forhud ligger over hode blir det ca rundt kanten på penishode, ser ut som en kvise, men er mer blank i fargen, størrelsen er ca som en vanlig kvise.
Gjør ikkje vondt å ta på og merker ikke så mye til den men ble litt bekymret.
Har vært litt ubeskyttet samleie men en stund siden sist nå. Lurer på om dette bare kan være tagkjertler eller noe mer alvorligt.

Svar

Hei.

Jeg kan naturligvis ikke komme med en endelig og sikker diagnose over nett og uten å se det du her beskriver, men jeg kan si hva jeg tenker på og gi deg noen råd.

Det kan være en talgkjertel, slik du selv er inne på. Google bilder av "spiculae glandis", da vil du se hvordan disse ser ut. På mange av de bildene du da finner, vil du se svært uttalte tilfeller hvor mannen har mange av disse som en krans rundt glans, i sporet bak glans, mot resten av penis. De fleste menn har slike, men de kan variere svært i størrelse og antall, hos mange knapt synlige. Det er meget tenkelig at det er dette du har.

Vi må også tenke på herpes, men det gjør vanligvis riktig så vondt, mens du sier at dette ikke er vondt. Og et herpesutslett vil jo komme, være der en del dager, og så forsvinne av seg selv igjen etter 1-2 uker. Har du hatt dette mye lenger enn som så, så kan herpes utelukkes. Dersom det imidlertid kommer og går, så kan det være herpes. Herpes vil først være blemmeliknende, og så vil det gå hull på blemmen og danne seg et væskende, ømt sår.

Kjønnsvorter kan jeg heller ikke utelukke uten å se dette selv. De ser imidlertid som oftest mer "blomkål"-liknende ut, eller vorteliknende, om du vil.

Det er kanskje greit om du tar en tur til fastlegen for å utelukke de to sistnevnte alternativene, og å få bekreftet at det en talgkjertel du ser, for da trenger du ikke å tenke noe mer på dette.

Ha det bra.