Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Synsforstyrrelser, økt urinering og svimmelhet

Spørsmål

Hei..
Jeg har over en lang tid hatt en del merkelige og irriterende plager som jeg kunne tenke meg å finne ut av.

Har hatt en del svimmelhets anfall, dette kommer og går. Det kan ta lang tid og kort tid mellom anfallene, enkelte ganger kan anfallet vare i noen timer, mens andre ganger kan det vare noen dager.
Når dette står på som sterkest, så har jeg store problemer med å stå uten å holde meg i noe, da jeg føler jeg kommer til å ramle.
Svimmelhets følelsen er på en slik måte at jeg føler at jeg gynger, som om jeg er på en båt ute i hardt vær.
Var på legen ang. dette for ca.8år siden, da ble blodtrykket mitt målt til 107/56, og legen ba meg spise mye salt.
Jeg fikk etterhvert opp blodtrykket, varierer en del men ligger normalt på ca 120/65. Men, svimmelhets følelsen kommer og går på samme måte som før.
Har fått ganske dårlig balanse også, dette har jeg hele tiden, så vet ikke om det er noen sammenheng mellom balansen og svimmelhetsanfallene.
Det hender at jeg kan gå bortover gaten, og plutselig kan beina svikte meg så jeg nesten ramler. Har ofte gått meg rett på eller snublet i dørkarmen, og ser av og til nesten full ut, selv om jeg ikke har inntatt alkohol.

Videre har jeg litt plagsom blære, jeg må ofte på toalettet, ja faktisk så må jeg av og til på do selv om jeg akkurat har vært der. Føler jeg ikke får tømt meg helt.
Dette er spesielt irriterende på kvelden når jeg skal legge meg. Jeg prøver bevisst å drikke lite på kvelden, for å unngå dette problemet, men det virker skjeldent.
Det siste jeg gjør før jeg går til sengs er å tisse, jeg sitter en stund for å prøve å få ut siste rest. Så legger jeg meg, og før det har gått en time, så presser det så jeg ikke får sove. Må stå opp igjen for å igjen gå på do. Jeg har aldri telt hvor mange ganger jeg urinerer ila en dag, men må være godt over 10 ganger iallefall.
Det hender at jeg holder meg, da det blir travelt å gå så ofte på do. Men, det er ikke spesielt heldig om jeg da plutselig må nyse, hoste eller le, da hender det at jeg lekker. Og det er da ikke lite pinlig =/
Har hatt tidvis sterke smerter nede i underlivregion, ut mot høyre side, vanskelig å beskrive nøyaktig hvor det sitter. Dette er også noe som kommer og går, og kjennes ut som en kniv som blir vridd rundt. Det startet som små smerter i begynnelsen, og da mens. uteble, så trodde jeg at jeg var gravid, og tok to hjemme tester som viste svakt pos. dro til legen for å få et sikkert svar, men da viste det seg at jeg ikke var det. Jeg tenkte ikke noe mer over det, men smertene ble bare mer og mer intense, så jeg måtte til slutt en ny tur til legen, da jeg hadde problemer med å stå når smertene var på det sterkeste. Da fikk jeg 2 kurer med antibiotika, da legen trodde det kunne være eggstokk betennelse. Følte jeg var litt bedre da jeg gikk på kurene, men de kom tilbake etter endt kur. Og en ny runde til lege, så inn til gyn.test på kvinneklinikken. Tok innvend. ultralyd, og alt såg normalt ut, bortsett da fra min blære som var full, selv om jeg var på do rett før undersøkelsen, samt at jeg var på do på legekontoret før jeg reiste til k.klinikken. ca 30 min. mellom do besøkene og fremdeles full blære.
Jeg har tidligere hatt regelmessig mens. nesten sånn at jeg kunne stille klokken etter denne. Nå har jeg hatt uregelmessig, altså variert fra 21 dager mellom 1.-1. mens dag, opptil 29 dager mellom periodene. Jeg har også begynt å blø mye kraftigere enn tidligere, og selve blødningsperiodene har blitt forlenget. tidl. blødde jeg ca. 5 dager, nå kan jeg blø opptil 9 dager i strekk.
Sluttet på p-piller da smertene begynte, ca 1,5 år siden.

Jeg har også en del problem med øynene, dette kommer også med jevne mellomrom.
Synet blir på en måte /tåkete/. Kan f.eks se ut som om et rom er røykfullt.
Har også merket en del smerter, akkurat som om det er i muskulaturen til øyet, den som brukes når man beveger øyet. Det blir iallefall betydelig verre når jeg beveger øyet. Kjennest ut som dette er bak øyeeplet. Akkurat nå har jeg denne smerten på h. øye. Grunnen til at jeg bestemte meg for å skrive her er at jeg, tror uten sikkerhet, pga at dette er selvtestet, men jeg føler iallefall at sidesynet er dårligere på h. øye som nå gjør litt vond. Ikke veldig smertefullt, men det er mer ubehagelig.
Jeg har vært til optiker pga dette tidligere, men da jeg var hos han, hadde jeg ikke dette ubehaget. Var vel noen mnd siden jeg hadde hatt det, da jeg tok syns testen. Han tok synstest, og en ganske grundig undersøkelse med 3D bilde. Synet ble målt til -0,8, så det var jo ganske bra, og bildene viste at selve øyet var bra.

Har en og annen gang også fått litt nummenhetsfølelse (som om området sover) i forskjellige kroppsdeler, dette kommer helt sporadisk, og varer ikke særlig lenge. Dette er ikke noe jeg går å grubler eller irriterer meg over, setter bare et lite ? akkurat når det inntreffer, men glemmer det like fort, så jeg har aldri tenkt over hvor lenge eller ofte dette forekommer. En ting til jeg har satt ? på, men ikke tenkt noe videre på, er at jeg av og til har kommet ut for å ha hatt en kroppsdel mot noe varmt uten å registrere det. F.eks, en dag jeg holdt på å vaske et vindu, så var foten lent inntil varmeovnen, men jeg kunne ikke merke at det varmet før jeg såg det. Den sto ikke på fullt, men jeg burde kanskje ha merket det alikavel? eller?.. Vet ikke om dette er noe relevant i forhold til de andre plagene, men tenkte jeg skulle iallefall nevne det.
Det er jo bare bagatellmessig og ikke noe som irriterer meg.

Det er svimmelheten, balansen, synet og blæren som er svært irriterende, og som jeg gjerne vil bli kvitt. Er det noe jeg kan gjøre for å få dette til å forsvinne.
Har alltid vært mye fysisk aktiv. Har vært innom tanken om plagene mine kan skyldes stress eller noe lignende, men jeg har det veldig bra både privat og i jobb, ingen økonomiske problemer eller noe sånt. Mener jeg er en livsnyter, reiser ofte på turer og finner på mye gøy.Har skjeldent et kjedelig øyeblikk. Er heller ikke av typen som lett stresser meg opp.

Har dere noen formening om hva de forskjellige tingene kan være, hva jeg kan gjøre for å bli bedre?
Når det gjelder øyet som jeg nå har ubehagelig smerte i, bør jeg oppsøke optiker eller lege nå mens det står på, eller kan dette vente til over jul?
Hva kan gjøres for at blæren skal fungere normalt? Han som foretok GU på meg sa ikke noe om hva det kan skyldes eller hva som kan gjøres. Drikker ikke særlig mye kaffe, drikker oftest 2-4 kopper pr.dag, i selskap kan det bli noe mer. Drikker ikke te. Men, drikker ca 1,5 l. vann pr.dag, kanskje noe mer enkelte dager.
Har ellers et relativt sunt kosthold.

Håper på raskt svar, da julen nærmer seg med stormskritt.
På forhånd takk og god jul til dere.
Relevante sykdommer/medisiner: Migrene: almogran

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Du skriver et langt brev og nevner en rekke plager som jeg ikke umiddelbart kan se noen sammenheng mellom. Det kan det selvfølgelig være, men jeg tror det er viktig at symptomene dine svimmelheten, synsforstyrrelsene og økt tissefrekvens i utgangspunktet utredes separat av spesialister på området. Jeg vil anbefale deg å kontakte en øyelege nå mens du har disse problemene, fordi en øyelege best kan vurdere om det er synsfeltsutfall og kanskje en sykdom som forårsaker dette. En optiker kan bare vurdere om du trenger briller eller linser.
Det finnes flere varianter av svimmelhet, og i dag er det vanligere å undersøke grundig på de underliggende årsakene til at man får svimmelhet enn bare for få år siden. Denne tilstanden er plagsom for svært mange, og man skal for sikkerhets skyld bli utredet slik at man med stor sikkerhet skal føle seg trygg på at man ikke feiler noe alvorlig. Det er i hovedsak 4 elementer som må være på plass for at man skal ha en normal balansefølelse og derav ikke føle svimmelhet.
For det første må balanseapparatet i det indre øret fungere og dets nervebaner være inntakt.
For det andre må leddsansene dine som formidler hvordan kroppens ledd og lemmer beveger seg i forhold til omverdenen sende riktige signaler til hjernen.
For det tredje må du ha et adekvat syn, slik at du kan orientere deg korrekt. For det fjerde må hjertet slå regelmessig og blodtrykket være normalt.
Vi deler videre svimmelhet inn i to typer
Rotatorisk type hvor du opplever karusellignende svimmelhet. Den andre kalles nautisk svimmelhet, fordi det kan minne om at vi befinner oss på en båt som gynger.
Den første er mer vanlig dersom man har en svimmelhet som skyldes forhold i det indre øret. Væske i mellomøret gir sjeldent slik svimmelhet, den gir heller merkbart hørselstap. Den nautiske typen kan skyldes forhold i hjernen, hormonelle forandringer og ikke minst blodtrykket.
Svimmelheten i ditt tilfelle bør kanskje utredes litt nærmere. Det er ikke nok å utelukke svulst på hjernen, når svimmelheten faktisk er et problem i seg selv. Stoffskifteforstyrrelser eller andre hormonelle forandringer bør utredes. Angst og stress er sjeldent hovedårsak til svimmelhet, selv om angstanfall kan utløse svimmelhet.
Det finnes en del sykdommer som kan gi svimmelhet. En av dem er Ménières sykdom er karakterisert med et uregelmessig forløp med hang til spontan bedring i perioder som kan være lange. Det blir derfor alltid vanskelig for både pasienten og legen å vurdere effektiviteten av behandlingen. Dette kan igjen svekke troen hos pasienten om at riktig diagnose har blitt stilt. Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose og endelig diagnose må derfor overlates til en spesialist i øre-nese-hals-sykdommer. Det hører med flere undersøkelser i utredningen av diagnosen. En hørselstest (audiogram) vil vise nevrogent hørselstap for lave lyder (frekvenser). MR- røntgen undersøkelse av hjernen bør også tas for å utelukke svulst på balansenerven.
Andre sykdommer som må utredes ved svimmelhet er benign paroxysmal posisjonell vertigo (BPPV), akutt labyrintitt, vestibulær nevritt, perilymfatisk fistel, nevrologisk sykdom, anemi, infeksjon, diabetes type 1 og 2, stoffskiftesykdom og følgetilstander ved migrene.
Kontrollmålinger av blodtrykket ditt over et døgn, 24 timers blodtrykksmåling, er noe din fastlege kan utføre. Jeg tror du skal begynne her.
Din fastlege kan også ta blodprøver for å finne ut om du lider av en sykdom som kalles diabetes insipidus. Dette er en forstyrrelse av et hormon som hemmer urineringen (ADH- antidiuretisk hormon). Du har tydeligvis enten problemer med resturin i blæren eller økt produksjon av urin. Han bør også ta en dyrkning av urinen, siden du har hatt bedring av symptomene under behandling med antibiotika.

Håper dette har hjulpet deg!

God jul og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-