Symptomer på angst

Spørsmål

Jeg får en ubehagelig fornemmelse av at tungen hovner opp, føles sår og noen gang med prikkende følelse i tunge og gane.
Disse kommer stort sett når jeg skal utsette meg selv for noe "skummelt", men legen min gir meg ikke noen svar om det er normalt til lidelsen min.
Er dette ett tegn på angst eller kan det være noe annet?
Må legge til at tungen ikke ser opphovnet ut, og tale-evnen er grei.
Dette er veldig plagsomt og vil gjerne høre hva dere anbefaler meg å gjøre.

Relevante sykdommer/medisiner: Panikkangst(og agorafobi)og depresjoner.
Seponerer citalopram(brukt i 3 mnd),uten medisin en uke nå. Skal over på seroxat på mandag.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei !

Så lenge både du selv og legen din synes tung ser normal ut, og at ikke legen finner noen tegn til sykdom når han undersøker tungen din, slik du sier, så vil min oppfatning være at dette sannsynligvis er et utslag av angstsykdomen din.

Jeg kan ikke se at det du beskriver fra tungen din, er symptom på noen helst slags sykdom i munn eller tunge.

Derfor er tenker jeg altså at dette er bare en "annen måte" din angst viser seg på.
Angst kan nemlig ha en rekke forskjellige presentasjonsmåter, både tankemessige og kroppslige.

Det er klart at det er plagsomt å ha det slik, og du ber meg om råd.
Jeg tenker at for det første så vil det være greiere for det håndtere nå, som du vet at det ikke er noen sykdom, men et angstsymptom.
Det er alltid greiere med plager som man har en forklaring på, enn plager men ikke vet hva er.
Jeg tror at denne tryggheten du har fått nå, ved å ha fått forklaring på plagene, og at du har fått en bekreftelse på din egen mistanke om at det har med angst å gjøre, i seg selv vil være med å dempe disse plagene litt etter litt. Slik pleier det ihvertfall veldig ofte å virke.

Jeg synes du rett og slett skal prøve å "overse" det, nå som du vet hva det er, ikke la det få noen stor betydning for deg. La det komme, og la det forsvinne igjen. Møt det med et "skuldertrekk", ikke bry deg.

Videre synes jeg at du skal fortsette behandlingen mot din angst slik du allerede er i gang med, og satse på at Seroxat som du skal begynne med, vil hjelpe deg. Det tror jeg det er god sjanse for.

Jeg synes også du skal ta opp med din lege neste gang du er der, at du har kommet til den konklusjon at dine tungeplager har med angsten din å gjøre, og du kan også gjerne nevne at du har vært i kontakt med en annen lege (meg) som også mente dette.

Dette fordi at det er alltid bra å sette ord på tingene, "lufte" ut bekymringer, la det bli et tema.
Det fungerer ofte som en slags "avgiftning" av symptomet og plagen, og er med på å hjelpe deg i å bli kvitt det litt etter litt.

Jeg tenker at du etterhvert vil bli mindre plaget av dette, og jeg synes også at det er flott at du oppsøker hjelp for din angst slik du gjør, fordi angstlidelser har gode prognoser med riktig og profesjonell hjelp og oppfølging.

Ønsker deg all mulig lykke til, og god bedring.