Symptomer fra både skjede og tarm

Spørsmål

Hei. Har hatt en del underlivsproblemer den siste tiden som ser ut til å bli verre, og lurer på hva jeg skal gjøre og hvor alvorlig det er? Det begynte for ca. 6 måneder siden. Hadde en brennende følelse i underlivet, utflod med fiskelukt og sterk trang til å tisse enkelte dager. De dagene jeg følte sterk trang til å tisse var det en ekkel lukt fra underlivet jeg ikke kan beskrive. Gikk til legen og fikk antibiotika for infeksjon i skjeden, deretter fikk jeg soppinfeksjon som jeg har behandlet med Canesten stikkpille og krem. Var slapp og følte jeg hadde feber. Fiskelukten forsvant, men gikk enda en tur til legen pga. blæreproblemet. Tok urinprøve som viste at alt var i orden, kun litt spor av blod. Ikke grunn til bekymring. Legen trykket på magen min og mente alt var i orden. Har sjekket det meste med blodprøver, og de er i orden. Nå har blæreproblemet forverret seg og enkelte dager føles det som jeg tisser på meg. Det kan nå lukte "salmiakk" fra underlivet disse dagene. Svir ikke ved vannlating, men før. Dette påvirker hverdagen min, og jeg finner ikke et mønster på hvorfor dette oppstår. Har vært stresset pga jobb det siste året og hatt angst, men føler ikke blæreproblemet er mer fremtredende de dagene jeg er nervøs og engstelig. Det kan like gjerne være en dag jeg slapper av eller er på ferie. Kan også ha problemer med å holde igjen avføring. Har hatt problemer med luft i magen i mange år og kan oppleve en intens krampe i endetarmen. Avføring er normal, noen ganger spor av slim. Føler nå jeg kan ha fiskelukt i underlivet etter å ha spist fisk. Skjeden føles tørr, men er fuktig. Kommer tyntflytende utflod, som vann. Kan ha en tyngdefølelse i skjeden og smerter på siden. Har hatt eksem i stumpen i over ett år som jeg bruker kortisonkrem på. Det kan ikke være graviditet eller kjønnssykdom. Er slapp og svimmel, ikke feber. Er det kun ettervirkning av stress og angst, eller kan det være noe mer alvorlig? Og finnes det behandling? Vil ikke gå unødig til legen..

Svar

Hei.

Jeg synes det er vanskelig å tenke seg at alt det du beskriver her, kan skyldes stress og angst. Det er velkjent at psykologiske faktorer kan gi oss en lang rekke kroppslig følte symptomer, men det kan neppe forårsake symptomer som problemer med å holde igjen avføring, vondt lukt i underlivet, eksem, svie før vannlating.

Du spør så om det finnes behandling for dette, og det er naturligvis tusenkroners-spørsmålet. Men det er "for tidlig" å stille det spørsmålet her og nå. Det er fordi at hvis man skal si noe om behandling, ta stilling til hva slags behandling som finnes og som evt kan hjelpe, så er jo forutsetningen at man vet hva man skal behandle, naturligvis. Og du har p.t. ingen diagnose på dine plager.
Det er som du klart forstår, heller ikke mulig å stille diagnoser over internett, uten å undersøke pasienten. Så jeg kan heller ikke si noe om hva årsaken til dine plager er, kun på bakgrunn av dine beskrivelser av symptomene og uten muligheten til å undersøke deg, ta prøver m.v.

Jeg kan imidlertid prøve å gi deg noen råd for å komme videre her, og da tenker jeg følgende:

Du må starte med å oppsøke lege påny. Du skriver at du ikke ønsker å gå "unødig" til legen, men dette er jo virkelig alt annet enn unødig. Det er viktig og nødvendig for å kunne bli kvitt plagene dine. Det at du allerede har vært til lege, og ikke fått noen permanent hjelp for plagene dine så langt, betyr selvfølgelig ikke at du ikke vil kunne få hjelp med dette videre. Faktisk er det riktig vanlig at man må gå til lege flere ganger, over tid, for å komme til bunns i et helseproblem og få stilt korrekte diagnoser og så få behandling for å bli kvitt problemene.

Når du går til legen påny nå, så må du ta med morgenurin i et sterilt glass. Denne må sendes til dyrkning, ikke bare undersøkes med stix. Da vil du få klarhet i om du har en eventuelt atypisk urinveisinfeksjon eller ikke nå. Og du må få foretatt gynekologisk undersøkelse, for å få en objektiv vurdering av det du selv her beskriver. Evt prøvetaking fra vagina. Du skriver at du ikke kan ha kjønnssykdommer, og det stemmer vel da, såfremt du aldri har hatt sex, men om du noensinne har hatt sex, så er muligheten for f.eks. klamydia tilstede. Det kan en gå med i mange år uten å vite om det. Så såfremt du aldri har hatt sex, så bør du for ordens skyld også sjekkes for klamydia.
Legen bør også se på ditt utslett rundt baken. Du sier at det er eksem, men kortisonkrem har ikke virket. Det kan kanskje bety at det er soppinfisert, noe som er vanlig der hvor hud ligger mot hud og det er varmt og fuktig hele tiden. Er det det, så bør du kanskje forsøke en krem som heter Daktacort, som inneholder en kombinasjon av kortison og antisopp-middel. Og dette med at du ikke klarer å holde på avføringen er naturligvis også noe du må ta opp med legen din. Du har antydning til slim i avføringen også, sier du. Da tenker jeg at du for ordens skyld også skal levere inn en avføringsprøve (du får egnet glass på legekontoret) for testen f-kalprotektin, som kan si noe om hvorvidt du kan ha en betennelsestilstand i tarmen, som f.eks. Crohns sykdom / colitt, og du bør ta blodprøver for å se om du kan ha cøliaki.

Dersom fastlegen ikke kommer til noen konklusjon eller diagnose, bør du nok utredes videre, hos gynekolog, og evt med coloskopi for tarmproblemene.

Håper at rådene kan være til nytte, lykke til.