Sykdom i luftveier?

Spørsmål

Hei, har hadt betydelig slim produksjon i 5 år daglig refluks , utmattelse .CT viste diskré kols , emfysem, bronkiolitt . Spirometri derimot viser god lungekapasitet , og da ble det sagt at jeg utfyller ikke kriterie for Kols og har Astma . Selv har jeg smerter i rygg/lunge regionen . Det er også ble povist pneumonia der ble dyrket fra hals og nessen for et år siden i utlandet.
Føller at jeg underdiagnostisert eller feildiagnostisert , da jeg få ingen spesielt behandling kunn astma medisin . Er det noe jeg bør kreve å undersøke.? 44 år , røykt i over 25 år har sluttet nå

Svar

Hei og takk for din henvendelse!

Jeg skulle gjerne gitt deg nyttige svar. Dessverre er det veldig vanskelig med den informasjonen du har gitt. Jeg vil også si at dette er en generell rådgivningstjeneste på nett hvor det er umulig og også feil å forsøke å gi noen en diagnose. Dersom du har fått beskjed om at du har god lungekapasitet og ikke fyller kriterier for KOLS er det gode nyheter. Det er ikke vist at å behandle diskre KOLS med medisiner har noen nytte. Emfysem er skade på lungevevet. 25 år med røyking vil absolutt kunne skade lungevevet. Ved emfysem foreligger det mindre normalt lungevev enn det gjerne burde. Lungevevet som er skadet og borte, vil ikke kunne komme tilbake. I verste fall vil emfysem kunne bidra til tung pust, dette kommer an på hvor mye emfysem det er snakk om.

Jeg forstår ikke helt ut fra det du skriver om du har medisiner eller ikke. Får du astmamedisiner? Dersom du har refluks fra spiserøret eller magen, finnes det medisiner som demper dette. Det vil også redusere faren for å få innhold fra magesekk i luftveiene.

Håper dette var til noe nytte for deg.