Syk ?

Spørsmål

Jeg har en datter på 16 år som har følgende symptomer:

Håravfall
tørr hud
belegg på tunge, dårlig ånde
blek
dårlig matlyst
Sliten, trøtt, mangler overskudd
Søvnproblemer

Dette oppsto i januar og hun sliter med "angstanfall", som kommer ca 1 gang pr mnd. og varer fom et par dager til over en uke. Når hun har disse anfallene klarer hun blandt annet ikke å holde rede på tiden, vil ikke gå ut eller prate i telefonen.

De andre symptomene er mest fremtredende i periodene med angst.

Hun har tatt prøver for Kyssesyke og stoffskifte, men ingen av disse viste unormale verdier.

Kvinne, 37 år

Svar

Hei.

Det er ikke mulig for meg å stille noen eksakt diagnose på din datter pr internett. Men jeg synes det er god grunn til å hennes fastlege utrede henne videre.
Når det gjelder "stoffskifteprøvene" så er det viktig å sikre seg at følgende prøver er tatt: TSH / FT4 , evt anti-TPO. Det sistnevnte er antistoffer mot skjoldbruskkjertelen. Hvis man har en TSH i "grenseland" mot forhøyede verdier,(3,6-5,9) så må man ihvertfall ta denne prøven "anti-TPO", for å sikre seg at hun ikke har en begynnende eller latent hypotyreose som det kalles (Hypotyreose = "lavt stoffskifte")
Påviser man alike antistoffer (anti-TPO), taler mye for at det kan være riktig å forsøke behandling med tilskudd av Thyroxin-hormonet, især med hennes symptomer, som absolutt får mistanken til å gå i denne retning.

Videre så tenker jeg at hvis man får sikret seg at hun ikke går rundt med en latent hypotyreose, så må man tenke noe bredere:
Matvareintoleranse ? Cøliaki ? Det sistnevnte er rimelig utbredt og svært ofte går folk rundt uten å få stilt diagnosen.
Depresjon ?
Mange av hennes symptomer kan teoretisk sett forklares med en depresjon, så hold denne muligheten åpen. Be legen deres om å vurdere om det kan ligge en depresjon bak symptomene hennes. Dette kan legen utrede med div tester, samtale m.v.
Det ville jo være synd å gå rundt med en ubehandlet depresjon, især for en ung jente i "sin beste alder", da der finnes effektiv behandling mot dette, som hun i såfall evt går glipp av. Så lukk ikke døren til denne muligheten.

Så konklusjonen min er at dere bør gå tilbake til hennes fastlege og bli videre utredet, og ta opp de tingene jeg har nevnt ovenfor.

Lykke til.