Syk av airconditioning?

Spørsmål

Syk av airconditioning?

Når jeg har reist "i varmere strøk" har jeg ofte blitt forkjølet og snufsete. I disse landene er det mange biler og butikker med airconditioning. Kan det ha noe med saken å gjøre?

Kvinne, 24 år

Svar

Forkjølelse skyldes rhinovirus, og for å få det må det være smitte til stede. Om man fryser kan motstandskraften nedsettes så man blir forkjølet. I Thailand har jeg opplevd at vi frøs på en åtte timers togreise, så det er fullt mulig å bli forkjølet av airconditioning. En annen sak er at om du er snufsete kan det også skyldes allergi. Om det vokser mugg i kondensvannet kan man få en allergisk reaksjon på det.

Den mest alvorlige sykdommen man kan få av airconditioning er såkalt legionærsyke. Det er en alvorlig lungebetennelse som skyldes Legionella, bakterier som er vanskelig å dyrke i laboratorier, men som vokser villig i dårlig rengjorte aircondtioning-anlegg (og også i boblebad og til og med i en opplyst fontene i Norge). Sykdommen begynner med feber og diaré, og etterhvert hoste. Om riktig behandling ikke iverksettes i tide har sykdommen høy dødelighet.

På den annen side kommer det ikke malariamygg inn i rom med airconditioning, så på ferier i tropene er det nok en netto helsegevinst av airconditioning.