Syk 20-åring

Spørsmål

Vi har en datter på 20 år som i lenger tid ikke har vært frisk. Siden mai har hun vært plaget av svimmelhet i form av anfall ofte sammen med kvalme. Hun kjenner en voldsom trøtthet og sover så ofte hun kan. I tillegg sier hun at bena hennes ikke fungerer. Hun blir så sliten plutselig at hun må legge seg ned. Hun var i Guatemala i 2 måneder fra mai i år. Der ble det påvist urinveisinfeksjon og legen antydet at noe kunne være galt med nyrene. Legene hjemme er uenige i denne diagnosen. Hun skal utredes hos øre/nese/hals -lege, men ellers er lite gjort. Farmor har Meniers sykdom. Kan dette ha noe med hennes symptomer å gjøre?

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg forstår deres bekymring over at en frisk 20-årig kvinne blir såpass syk som du beskriver i ditt brev. Jeg vet jo ikke hva som har blitt foretatt av undersøkelser av hennes fastlege i det hele tatt, og dette gjør at jeg ikke vet hva som allerede er utelukket av diagnoser.

Der er imidlertid holdepunkter for at hun ikke er frisk, og jeg føler meg ikke sikker på at en undersøkelse hos ØNH-lege er tilstrekkelig for å komme med noen konklusjoner omkring hennes symptomer som f.eks. dette med at hun sover så ofte hun kan, beina som ikke fungerer, at hun blir så sliten at hun må legge seg ned. Dette kan i mine ører klinge mer i retning av en systemisk sykdom, mer enn en ren ØNH-lidelse, og når du sier at hun har vært i Guatemala, ville jeg nok tenkt på tilstander som er uvanligere her til lands, som en rekke tropesykdommer.
Jeg har ingen som helst holdepunkter for å tenke hva slags sykdom, men jeg ville tatt opp med hennes fastlege, om ikke han/hun kommer til noen konklusjon, om hun kanskje burde vært undersøkt av en indremedisiner eller fortrinnsvis en tropemedisiner. Legen hennes bør også ta dyrkningsprøver av avføring mhp smittsomme tarmsykdommer.
Malaria ville jeg også ha undersøkt på, dette kan legen få undersøkt ved å sende inn en blodprøve av henne til nærmeste laboratorium, så det bør nok gjøres. Man kan bli "lurt" av malaria og få lette / subkliniske anfall, især hvis man har brukt medisiner og derved ikke fått "full pakke" av de klassiske symptomene med febertopper osv.

Det behøver selvfølgelig ikke ha noe med Guatemala og tropiske sykdommer å gjøre, men en bør ha dette med i vurderingene, ved et så uklart og utypisk sykdomsbilde som dette. Stoffskiftet hennes bør også kontrolleres.

Et CT-bilde av hjernen vil også kunne være aktuelt, jfr trøttheten og det at bena ikke fungerer alltid.

Påstandene om at noe er galt med nyrene bør ikke "henge i løse luften" og bare være gjenstand for "mening", så sørg for å få konstatert at hennes lege har undersøkt hennes urin og nyrefunksjonsblodprøver.

Jeg har kastet mange baller opp i luften her, og håper med det å ikke ha skremt dere for mye, men heller gitt dere litt ideer om hva dere kan gå videre med overfor hennes fastlege. Og mye av det jeg har nevnt, kan jo for den saks skyld være utelukket allerede, hvis korrekte prøver og undersøkelser er foretatt, hvilket jeg altså ikke vet noe om.

Ønsker dere i alle fall lykke til videre og god bedring for deres datter !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-