Svingende humør- og energinivåer

Spørsmål

Hei. Har reflektert en del over min psykiske helse. Spesielt det siste året, da jeg først nå har prioritert skulearbeid, og psykiske variasjoner blir mer tydelige i den forbindelse. Kan ta med at siden slutten av tenårene har depresjon hatt en rolle i livet mitt, i variert grad og varighet, også med lengre opphold.
Stemningsleie og hjerneaktivitet, mine kontraster; Fredag lå jeg hele dagen uten istand, tiltak eller lyst til å gjøre noe som helst, tidvis såpass trist at jeg kunne føle det åpnet seg i tårekanalane. Dette etter cirka 2 veker med nedgående stemningsleie, og påfølgende mindre og mindre evne til utføre planlagt skulearbeid. For så på ettermiddagen dagen etter, begynner det å gå fort i hjernen (igjen), tankene er presise, raske og effektive. kreativitet, minne, humør(!), humor, driv,- kommer samtidig. Og jeg føler for første gang på et par veker lysten til å vere sosial igjen, raser gjennom eit kapitell i matematikk fra 20.00-22.00 Lørdags kveld, reiser på byen etterpå, legger meg 04, står opp 08(!) delvis fyllesjuk, og føler meg fortsatt raskere i toppetasjen enn ihvertfall den siste veka som har vert. Det som er sentralt for dette eksempelet, er at det har vert minimalt med ytre påvirkning. Og det går igjen. Er det noe jeg har blitt klokere på det siste året, så er det at her er det en x-faktor som endra verdi uten at jeg eller omverden påvirker. Da variasjonene har plaget meg mye det siste året, spesielt mtp å få utført skolearbeid, har jeg vore veldig nøye på at rammene rundt skulle vere så gode som mulig for se om det ville løse litt av problemet. Søvn, kosthold, trening, gåturer og gode venner var en del av min oppskrift. Likevel følte jeg den variabelen var der som jeg hadde ingen kontroll over. Det er store variasjoner, men typisk det siste året er at energi,stemningsleie og hjerneaktivet synker gradvis over en periode, som ender opp i "kjellern", for så å få en følelse av superkompensasjon, altså føle meg bra. Hva tenker du om dette?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg forstår at du stiller spørsmål ved dette. Du beskriver jo meget presist her, at ditt energi- og humørnivå, yteevne m.v., svinger betydelig og uten åpenbare ytre faktorer som påvirker. Det vil være usedvanlig galt å stille diagnoser over nett og kun basert på noen ord, men samtidig kan det vel sies at jeg synes du skal oppsøke din fastlege for å få en vurdering av om du har noen psykisk sykdom som forårsaker dette. Jeg tenker naturligvis, som du sikkert også har gjort, på bipolar sykdom. Hvis du har noen i nær familie som har dette, så er det et viktig poeng som du isåfall må nevne for legen din, for der er en betydelig genetisk komponent i slike sykdommer.

Jeg synes du skal bestille en dobbelttime hos legen din og ta med det du har skrevet til oss her, for det er usedvanlig velformulert og beskrivende for din situasjon. Så vil legen din finne ut sammen med deg, om du skal utredes videre hos psykiater eller psykolog, eller om dere fortsetter med noen kartleggende samtaler videre osv.

Jeg vil presisere på det sterkeste, at jeg nå overhodet ikke har "tenkt" eller antydet at du har en slik sykdom, men siden du spør meg om hvilke tanker jeg gjør meg om det du har beskrevet her, så er det i disse baner jeg tenker, og at det kanskje vil være riktig å utrede dette videre, ikke minst fordi du ser ut til å slite med å ha det slik du forklarer her, og at der finnes muligheter for effektiv stabiliserende behandling, om det nå skulle vise seg at du har en slik tilstand.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn