Svimmelhet og smerter.

Spørsmål

For 12 dager siden merket jeg noe smerte i brystet som økte ved trening/økt pusting. Jeg jobbet mye i noen dager uten å hensynta symptomene. For 10 dager siden våknet jeg om natten med 39,6 i feber. Denne forsvant innen morgenen og jeg fortsatte å gå på arbeid. Smertene i brystet forsvant for fem dager siden. For tre dager siden våknet jeg om morgenen med svie i huden i øvre ryggparti, akkurat som om jeg hadde blitt solbrent. Samtidig blusset brystsmertene opp. Disse symptomene har vedvart til nå. For en dag siden ble jeg svimmel på jobben i begynnelsen av arbeidsdagen. Svimmelheten økte i intensitet til jeg dro til legen på kvelden. Volvat medisinske senter tok blod- og urinprøver og konstaterte at jeg var i OK form. Det var ikke tegn til noen infeksjoner. Jernprosenten var 13,5%, jeg hadde litt lav blodprosent og et noe lavt blodtrykk. Det lave blodtrykket er ikke signifikant, og har kjennetegnet meg helt siden jeg kan huske at jeg målte blodtrykket første gang. Det er svimmelheten jeg er bekymret for. Med ujevne mellomrom bli jeg svimmel i 2-4 sekunder. Det er ikke slik at rommet går rundt. Jeg klarer fremdeles å konsentrere meg når svimmelheten er der, men den er plagsom. Svimmelheten kan beskrives ved en nærmest kilende fornemmelse som varer i noen sekunder, og er hyppigst når jeg reiser meg og går eller rører meg. Likevel kan jeg få den når jeg ligger eller sitter stille. Det er som om at svimmelheten er en febertokt som varer i noen sekunder, men i stedet for å fryse blir man litt nummen i hodet og balansen svikter. Jeg tror selv det er en lett lungebetennelse på grunn av symptomene med vondt i brystet og i huden på ryggen, men svimmelheten forstår jeg ikke. Det er første gang jeg har symptomene med svimmelheten og svien i huden på ryggen. Hva tror du?

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du beskriver en rekke symptomer som har fulgt etter hverandre i snaut 2 uker før det tilkom en svimmelhet. Hos en frisk og relativt ung mann som får en rekke symptomer i rask rekkefølge over en begrenset tidsperiode er det grunn til å tenke at alle symptomene henger sammen og har samme forklaring. Dette er imidlertid ingen typisk nevrologisk problemstilling, og selv om du beskriver dine symptomer på en kortfattet og klar måte, har jeg for få opplysninger til å kunne stille noen sikker diagnose på nettet.

Svimmelhet alene er ofte et uspesifikt symptom som ikke nødvendigvis har med hjernen å gjøre. Tolking av svimmelhet må derfor settes inn i en sammenheng med eventuelle andre symptomer, nøyaktig slik du gjør. Selv om du har et lavt blodtrykk som til daglig ikke plager deg, kan det i situasjoner hvor du er i dårligere allmenntillstand enn vanlig, gi deg en blodtrykksbetinget svimmelhet. Anfallene bør imidlertid i så fall ikke opptre når du ligger. De pusteavhengige brystsmertene og den nattlige episoden med feber kan meget vel peke hen mot en infeksjonsårsak, slik du selv skriver. En lungebetennelse med bakterier som årsak burde imidlertid gi stigning av "infeksjons-blodprøvene" som du tok på Volvat. En virus-infeksjon vil imidlertid ikke gi slik stigning, og kan også forklare den senere oppståtte svimmelheten. Når det gjelder svien på ryggen skriver du ikke hvorvidt denne er ensidig eller beggesidig. Enkelte "mildere" infeksjoner kan imidlertid gi en slags "over-sensitivitet" i hudnerver som oppfattes som svie ved kontakt med klær og lignende mot huden. Av de mere uvanlige årsaker til et slikt forløp kan man tenke seg mere lavgradige infeksjoner som ikke er virus, som for eksempel borrelia (flåttbitt-bakterien). For at dette skal være aktuellt må du imidlertid ha hatt et flåttbitt, helst med påfølgende utslett på bittstedet. Dette lar seg bringe på det rene ved en enkelt blodprøve hos legen din. Ut fra de opplysningene du gir, og med de ovenstående forbehold, virker det imidlertid mest sannsynlig at en virusinfeksjon er årsaken. Dersom ikke disse symptomene gir seg, synes jeg allikevel du skal ta kontakt med fastlegen din for en noe grundigere utredning, eventuellt med røntgenbilde av lungene og flere blodprøver.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn