Svimmelhet m.v.

Spørsmål

Hei!
Jeg har i 2-3 år hatt diffuse plager som hjertebank, høy puls, svimmelhet og en følelse av at hjertet stopper, og raser av gårde i høy fart i noen sek.

Har vært utredet for dette, men har ikke hatt disse anfallene med ekg måler på.
Jeg har brukt Cipramil i perioder, men synes ikke at det har hjulpet noe særlig. Har sluttet med den nå p.g.a. vektøkning.
Legen mener jeg skal begynne med Fontex, men jeg er veldig skeptisk. Tenker på bivirkninger og at de ikke skal brukes ved rytmeforstyrrelser i hjertet.
Nå er jeg så ille plaget av svimmelhet at jeg kvier meg for å være i lag med andre folk. Svimmelheten kommer plutselig, og jeg får en følelse av at jeg detter bort.
Hva kan dette være, og synes du jeg skal begynne med fontex? Kan fontex kombineres med alkohol? (drikker ikke mye men liker å ta meg et glass vin med venner)
Håper du kan gi meg noen nyttige svar.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei !

De symptomene du beskriver, hjertebank, høy puls, svimmelhet m.v., kan både skyldes rytmeforstyrrelser i hjertet, men også psykiske plager som f.eks. angst. Det er vel derfor du er utredet med EKG, og det virker på meg som man ikke har funnet noe ved disse undersøkelsene ?

Du sier imidlertid at du ikke har hatt anfall når du har hatt EKG-apparatet på deg. Da tenker jeg at du kanskje burde diskutert dette med din fastlege, mhp om du skal ta en ny runde med EKG-apparatet og sørge for at hjerterytmen din blir registrert akkurat mens du har et slik anfall.

Hvis man kan få slått endelig fast, at du ikke har noen rytmeforstyrrelser i hjertet, er det god grunn til å tenke at dine symptomer kan skyldes psykisk sykdom. Du bør også sjekke om din lege har tatt blodprøver av deg og sjekket "stoffskiftet" (Thyroxin-hormonet), da for høyt nivå av dette kan også gi slike plager som du har.

Forutsatt at du ikke har en hjerterytmeforstyrrelse, stoffskifteforstyrrelse eller annen kroppslig forklaring på plagene, og man går ut fra at dine plager skyldes psykiske faktorer, så synes jeg det er viktig at du får korrekt behandling for dette, da dette kan hjelpe deg veldig og i beste fall få deg til å bli kvitt plagene.

Hvis din lege har foreslått Fontex, så går jeg ut fra at legen har anbefalt dette på bakgrunn av grundig kjennskap til deg og dine plager.
Det kan være en meget effektiv medisin, og derfor synes jeg ikke du skal la dette være uprøvd.
Ved å være litt "åpen" og nysjerrig, så risikerer du ikke å glipp av mulighet for bedring. Bestem deg for å forsøke dette, så vil du jo etterhvert få erfare om dette var smart eller ikke.
Enten virker det, og da er det jo veldig bra ! Eller så virker det ikke, og da vet du det, og kan slutte med det, og heller forsøke annen medisin. Og du vil slippe å gå rundt og tenke på om du kanskje skulle ha forsøkt det.

Når det gjelder alkohol, så gjelder det for de fleste medisiner mot psykiske plager, at man skal ha en svært lav profil på alkohol ved bruk av slike medisiner. Det vil si at man ideelt sett ikke skulle drikke alkohol mens man bruker slike medisiner, men praktisk sett vil neppe et lite glass vin en gang i mellom ha noen drastiske uheldige effekter.

Jeg synes du skal teste ut Fontex, du har så mye å vinne og så lite å tape, ved å teste det. Tenk om du kunne bli kvitt plagene dine ! (Og det er det all grunn til å forvente:) )

Ønsker deg lykke til og god jul videre !