Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmel, stramme nakkemuskler m.m.

Spørsmål

Symptomer:
- Dårlig balanse, symptomer som ligner krystallsyke når jeg er i bevegelse.
- Synsforstyrrelse som krystallsyke når jeg er i bevegelse.
- Balanse og syn oppleves som å være kraftig påvirket av alkohol og som krystallsyke.
- Når jeg sitter eller står stille er symptomene mindre merkbare med tanke på syn og balanse.
- Svimmelhet ved bevegelse, blir desorientert og svimmel hvis jeg går og snur på hodet samtidig.
- Stiv i nakke og skuldre, vondt i ryggen; særlig tre punkter: ett punkt nederst i korsryggen, ett like under skulderbladene og ett tredje punkt ved de store øverste rygghvirvlene.
- Jeg hører tydelig blodet pumpe i venstre øret hele tiden.
- Har hatt symptomene i snart tre måneder i varierende grad. Blikket forskyves litt mot høyre ved hvert pulsslag.
- Tre behandlinger med fysioterapi med innslag av manuell terapi har hjulpet litt.
- Har forsøkt massasje, og det har muligens hatt noe positiv effekt, men ikke veldig merkbart.
- Jeg har IBS og Hashimotos Tyreoiditt med fatigue. Utmattelsessyndrom og fordøyelsesplager har høyt sammenfall, har jeg forstått, og det er vanskelig å si hva som forårsaker utmattelsen. Jeg er seksti prosent ufør og jobber førti prosent. Lavt energinivå.
- Har vært hos fastlegen og fått henvisning til nevrolog.
Spørsmål:
1. Hva bør jeg gjøre, og hva bør jeg ikke gjøre? Bør jeg holde rygg og nakke i ro, eller bør jeg gjøre øvelser for å strekke ut og løse opp, eventuelt styrkeøvelser for rygg og nakke? Jeg synes jeg har hatt litt utbytte av å gjøre noen lette øvelser, gå korte turer på inntil en halv time i rolig tempo og av å holde meg litt i bevegelse.
2. Hva kan dette være, og hva kan det ikke være?
3. Hvor kan jeg henvende meg for å få snarlig hjelp?

Svar

Hei.

Du har konkrete spørsmål her, men noen av de er nok ikke mulige å besvare, uten at her er stilt noen diagnose. Og det er jo derfor du er henvist til videre undersøkelser hos spesialist, -for å få stilt en diagnose og derved kunne få noen råd om hva som kan hjelpe deg. Det er ikke mulig å gi råd om behandling og tiltak uten at en vet hva en skal behandle, naturligvis.

Til dine konkrete spørsmål:

1. Hva bør jeg gjøre, og hva bør jeg ikke gjøre? Bør jeg holde rygg og nakke i ro, eller bør jeg gjøre øvelser for å strekke ut og løse opp, eventuelt styrkeøvelser for rygg og nakke? Jeg synes jeg har hatt litt utbytte av å gjøre noen lette øvelser, gå korte turer på inntil en halv time i rolig tempo og av å holde meg litt i bevegelse.

Se kommentar innledningsvis. Uten å vite hva dette skyldes, er det henimot umulig å gi annet enn helt generelle råd. Og det er at dersom noe føles riktig eller behagelig, at du får en opplevelse at det hjelper, så kan du gjøre det. F.eks. det du nevner med å gjøre lette øvelser og gå korte turer. Fortsett med det. Det er bra nesten uansett sykdom eller ikke-sykdom.

2. Hva kan dette være, og hva kan det ikke være?

Det er nok dessverre ikke mulig å si noe konkret om uten legeundersøkelser, og kun basert på dine beskrivelser av symptomene. Symptomene dine er uspesifikke, dvs at de peker ikke noen konkret retning. For eksempel svimmelhet og stivhet i nakke, det kan man få av f.eks. stress og bekymringer, hvilket er blant de vanligste årsaker til slike plager, men jeg kan ikke bekrefte over nettet at det er årsaken i ditt tilfelle. Men fullt mulig.

3. Hvor kan jeg henvende meg for å få snarlig hjelp?@

Jeg tror nok at din fastlege er riktig instans. Og han/hun har vurdert det slik at det mest hensiktsmessige for videre kartlegging av dette, er at du blir undersøkt av nevrolog. Dersom vi går ut fra at det er en korrekt vurdering, og jeg har ihvertfall ikke noe informasjon som her som taler imot det, så er det du kan gjøre for å få snarligere hjelp følgende:
Du kan be fastlegen om å prøve å fremskynde time hos nevrolog
Du kan benytte det av "fritt sykehusvalg", og velge det sykehus som har kortest ventetid, i hele Norge. Gå inn på Helsenorge.no for å se ventetidene de ulike stedene. Fastlegen din kan hjelpe deg videre
Evt kan du oppsøke privat nevrolog med kortere ventetid. Spør fastlegen om alternativ i nærheten av der du bor.

Håper rådene er til nytte. Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-