Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svigerforeldre røyker inne, hva skal vi si?

Spørsmål

Hei,
Har en samboer som er gravid i uke 25, som har røykende foreldre. Har gjentatte ganger forsøkt å ta det opp med henne, at hun veldig gjerne kunne bedt sine foreldre om å slutte å røyke inne når hun er på besøk, men det er dessverre et sårt tema som vi begge ønsker å styre unna. Etter at jeg tok det opp for en god stund siden har de imidlertid begynte å røyke under kjøkkenvifta, men jeg har vansker for å akseptere dette også. Kjenner det knytter seg i hele meg hver gang jeg er på besøk, men jeg får meg ikke til å si i fra. Hadde vel en forventning om at voksne folk (og spesielt de vordende besteforeldre) visste bedre, men den gang ei. Svigerfar påstår til og med at det med at passiv røyking er farlig, er propaganda og hysteri fra myndighetens side.
Frustrasjonen min spiser meg opp innvendig, og av prinsipp har jeg lyst til å hilse på svigerforeldrene mine så sjelden som mulig, pga deres arrogante holdning til datterens graviditet.
Er jeg hysterisk, eller er jeg innenfor rimelighetens grenser?
Hilsen frustrert vordende far

Svar

Hei og takk for et spennende spørsmål.

Jeg må med en gang si at dette spørsmålet kanskje heller burde vært besvart av en etiker, dvs en person med kompetanse til å uttale seg om hva som er etisk riktig og hva vi kan og bør forvente av hverandre m.v.
Medisinsk sett og i praksis er dette uproblematisk, da barnet her utsettes for passiv røyk via mor svært sjeldent, og i korte perioder, og nå også i tilegg i svært svake konsentrasjoner, siden de røyker under vifta.
Det er mange mødre som røyker (mye) svangerskapet igjennom, og også dette går stort sett bra, selv om vet at det medfører statistisk økt risiko for astma / allergi, fødselskomplikasjoner m.v.

Men så har du dette med at det er en selvfølge i 2014 at en barn har rett og krav på å bli født inn i og vokse opp i et 100% røykfritt hjem. De som ikke har skjønt og akseptert det, har ikke fulgt med i timen, kort og greit. Meninger om det motsatte hører heldigvis hjemme på museum, og din svigerfar tar selvfølgelig udiskutabelt feil i sine påstander om propaganda og hysteri.

Et hjem hvor det av og til røykes under kjøkkenvifta, er IKKE et røykfritt hjem, og der blir sittende igjen allergener, partikler, lukt m.v. i huset, som vil bidra til at forholdene for det nyfødte barnet IKKE er 100% optimale, hvilket selvfølgelig er det eneste du og din samboer som foreldre, kan og skal akseptere. Man firer ikke på kravene akkurat når det gjelder et nyfødt barn. Ellers i livet er det vel en grei holdning å svelge kameler og inngå kompromisser, men ikke akkurat på dette feltet. Det er vel de fleste mennesker enig i.

Dette handler mao. ikke i særlig grad om medisinske spørsmål, men mer om etikk og moral, og om hva vi kan forvente av oppførsel av hverandre, om hvilke "kamper" vi kan og skal ta, og om hva slags kameler en bør kunne svelge. Her finnes ikke sikre fasitsvar på slike etiske spørsmål, og ofte er det viktigste at spørsmålene blir stilt, for da må man tenke. Og i beste fall konkludere.

Du og din samboer vil nå måtte tenke gjennom om hva som er viktigst for dere: - å være hyggelig mot svigerforeldre og la dem røyke i deres hjem hvor det snart kommer et barn, eller ønsket om at barnet skal bli født inn i et 100% røykfritt hjem. Dere synes antagelig at det siste er viktigst, og siden dere ikke kan få i pose og sekk i dette spørsmålet, så blir neste spørsmål om hvordan dere kan få sagt dette til svigerforeldrene, og om det er du eller din samboer som skal si det. Ikke glem at dere har enhver rett til å bestemme over dette selv, og at ansvaret for helse og oppvekstvilkår for et barn i de flestes øyne vil fremstå som langt viktigere enn hensynet til en person som røyker, og som kan røyke ute, slik som så mange andre mennesker.

Du spør om du er hysterisk. Det synes jeg absolutt ikke, og jeg tror de fleste mennesker ville har reagert slik du gjør. Og blitt like frustrert som det du er, over at besteforeldre faktisk synes at egen "rett" til å røyke er viktigere enn det ufødte barnets ve og vel og rettigheter.

Du føler nå at du knapt orker å treffe svigerforeldrene. Det er trist, og det er et åpenbart tegn på at tiden er overmoden for å skjære igjennom og ikke la seg overkjøre, slik du har latt dere gjøre inntil nå. Et godt forhold til barnets besteforeldre er jo så overmåte viktig og fint, i tiden som kommer, at du er nødt til å ta tak i dette nå.

Jeg tror at når alt kommer til alt, så er en kompromissløs ærlighet det beste kompasset og retningslinjen man kan følge i slike vanskelige situasjoner. Vær ærlig overfor deg selv, gjør det du kjenner er rett, og det inkluderer å være tydelig, åpen, ærlig og vennlig med svigerforeldrene dine. Og vær ærlige overfor dine svigerforeldre. Og du og din samboer må være samkjørte når dere skal snakke med dem, så snakk sammen på forhånd.
Presenter det gjerne som at "vi setter så stor pris på dere at vi har ikke noe annet valg enn å være helt ærlige med dere, for det vet vi at dere forventer, og det vil vi si er at ......"
Dere bør gjøre dette i trygg viten om at de aller, aller fleste mennesker vil støtte dere i å tenke og gjøre slik, hvilket også sier noe om at det er moralsk og etisk riktig.

Håper at innspillene kan være til nytte. Lykke til!