Sulten

Spørsmål

Jeg er en jente på 22 år med en relativt normal livsstil. Jeg er 1.68 høy og veier for tiden 70 kg. Jeg trener regelmessig 3-4 ganger i uken, men føler at jeg stadig går opp i vekt, det er ikke lenge siden min idealvekt var på 60 kg. Problemet mitt er at jeg har en tilsynelatende ustoppelig apetitt, jeg spise ofte tredoblet posjon i sammenlikning med jentene jeg bor sammen med og måltidene blir ofte høydepunktene om dagen. Jeg forsøker så godt jeg kan å spise minst mulig karbohydrater og søtsaker, men likevel blir jeg nesten sulten med en gang etter å ha spist. Ofte blir jeg liggende våken om natten og må opp flere ganger for å spise nattmat. Mat lir derfor et veldig forstyrrende moment i livet mitt og jeg går stadig rundt med dårlig samvittighet for hva eller hvor mye jeg har spist. Spesielt i periodene med stress og lange dager lir det mye småspising og konstant sult. Er det noe jeg kan gjøre for å faste rutiner på måltider? Hva slags type mat skaper mer metthetsfølelse? Og hvor ofte og mye mat kan jeg tillate meg å spise for å holde vekten, og i beste fall gå ned noen kilo?

Kvinne, 22 år

Svar

Hei

Din BMI er på 24,8kg/m², som betyr at du fremdeles er innenfor normalområdet 20-25. Jeg forstår likevel godt at du er bekymret hvis du har gått opp fra 60kg. Det er kjempebra at du trener 3-4 ganger i uken. Men husk at du bør være fysisk aktiv minst en halv time hver eneste dag. Dette er sammenlagt og inkluderer trappegåing, løping til buss, osv. Mange blir imidlertid sultne av å trene, så vær oppmerksom på dette. Ikke tren på tom mage. Da blir du ekstra sulten etterpå og kan overspise. Det er også viktig at du spiser noe rett etter trening, for eksempel en banan, for å fylle på litt energi, igjen for å unngå at du litt senere blir overmannet av sult og spiser mye mat.

Sult er like mye psykisk som fysisk. Energibehovet varierer fra person til person og kommer an på faktorer som aktivitetsnivå, kroppsvekt og muskelmasse. Det er derfor mulig at du har en høyere forbrenning enn de andre jentene du bor sammen med. Det høres imidlertid ut som om denne sulten har blitt et slags psykisk problem siden du tenker mye på det og har dårlig samvittighet.

Noen forskere mener at stress øker produksjonen av hormonet kortisol. Økt nivå av dette stresshormonet vil føre til at kroppen sender signaler til hjernen om at du er sulten. Du sier selv at når du er stresset og det er lange dager føler du seg mer sulten. Det at du blir stresset og får dårlig samvittighet på grunn av det du har spist vil også virke inn på dette slik at det blir en ond sirkel. Jeg tror derfor det viktigste for deg blir å fokusere på dette aspektet, ikke på hva du kan spise for å holde deg mett og så videre. Jo mer du fokuserer på mat, jo verre blir det!

Jeg vil likevel komme med noen anbefalinger når det gjelder mat. Det er fint at du unngår søtsaker, men ikke få dårlig samvittighet hvis du skulle få i deg noe søtt. Du sier at du unngår karbohydrater, men husk at enkelte typer karbohydrater som havregrøt, muesli, rugbrød, helkornprodukter, basmatiris, bønner og linser fordøyes sakte og gir deg langvarig energi og kan gi en økt metthetsfølelse. Ei gjennomsnittsjente på din alder som har et normalt aktivitetsnivå, har et energibehov på ca 2200kalorier. For å gå ned i vekt bør du trekke fra minst 400kalorier fra dette, så 1800kalorier. Det beste er egentlig å gå ut i fra det du spiser i dag og trekke fra 400kalorier fra den mengden, så hvis du har litt kunnskap om kalorier, kan du skrive en kostdagbok i noen dager, og analyserer den. Energiinnhold står på alle matvaredeklarasjoner. Du kan også gå inn på den nye og oppdaterte matvaretabellen på http://matportalen.no/matvaretabellen og søke etter matvarer. Husk at disse er oppgitt per 100gram, så det er viktig å regne ut i fra den porsjonen man spiser.

Det er det totale energiinntaket ditt i løpet av hele dagen som teller. Noen foretrekker å spise regelmessige måltider, mens andre synes de blir mindre sultne ved å spise lite og ofte. Du får velge selv hva som passer best for deg. Men husk at det er lov til å være sulten! Si til deg selv at nå skal du ikke spise før neste måltid. Hvis du synes det fungerer å ta en frukt for eksempel som mellommåltid kan du gjerne gjøre det, men hvis du bare blir mer sulten av det, synes jeg det er bedre å holde ut. For deg kan det nok være greit å spise kveldsmat for å unngå nattsulten. Yoghurt med kornblanding, havregrøt, knekkebrød med cottage cheese, grovbrød med banan er fine kveldsmåltider. Frokost er som du helt sikkert vet det viktigste måltidet for å unngå overspising resten av dagen. Unngå å hoppe over måltider eller småspising. Du bør forsøke å få inn 3-4 hovedmåltider per dag.

Når det gjelder porsjonskontroll, anbefaler jeg at du bruker en liten tallerken, for da ser porsjonen større ut. Fyll på med salater og grønnsaker. Bruk magre melk- og kjøttprodukter og ikke sett grytene på bordet, men legg på porsjonen på tallerkenen og ikke forsyn deg flere ganger. Dette er vankeligst i begynnelsen, men har du bestemt deg for at det holder med en porsjon, kommer du helt sikkert til å klare det etter hvert. Spis sakte og tygg godt. Spiser man fort, vil ikke kroppen merke at du er mett før du allerede har overspist. Drikk mye vann ved siden av. Det fyller også opp og metter.

Jeg vet at dette ikke er lett, men jeg håper jeg har gitt ned noen ideer. Lykke til!