Subacromial impingement og delvis skade på sene i skulder

Spørsmål

Hei
Min kone er 49 år gammel. Hun fikk mye smerte for ca.7 måneder siden i høyre skulder. Etter MR, sa ortopeden at hun har seneruptur og må opereres. (vi spurte om at rupturen er partiell eller stor. Han svarte det er mer enn partiell !)
For 3 uker siden ble hun operert men kirurgen sa at det var partiell ssuprasoinatus ruptur også subacromial impingemen. Og han utført dekompresjon subacromialt operasjon i høyre seide. (jeg har sendt forklaringen fra kirurgen i vedlegg).
Legen sa at han ikke har sydd senen og min kone skal fortsette behandlingen hos fysioterapi.
Vi glemte å spørre hvorfor senen ikke ble operert.

Nå har min kone fortsatt samme smerte som før og bruker Oxynorm mot smerte ca.3 uker. Noen ganger hører hun klikking i skulderen (klikkingen var også, før operasjon). Hun kan ikke bøye armen mye på grunn av smerte.

Vi lurer på om : 1- hvorfor har legen ikke sydd senen tilbake på plass selv om det var partiell ruptur?

2-Kommer senen til å bli bra etter hvert seg selv?

3- Hvis partiell ruptur fikses seg selv etter hvert, hva skjedde om hun ikke ble operert?

4- Hvor lenge har hun smerte? Er det normalt at man har vondt 3 uker etter operasjonen?

5- Hvis man bruker armen på forskjellige måter (arbeid eller aktiviteter), selv om man har vondt, er det mulig at rupturen blir mer og verre?

Mvh
F. Ekh

Svar

Hei, F. Ekh!

1)Det er ikke uvanlig å la en slik delvis gjennomgående skade forbli ubehandlet. Et MR-bilde vil ikke alltid på forhånd kunne fastslå om skaden er gjennomgående, eller delvis gjennomgående. Svaret på dette får man ved en kikhullsoperasjon.
2)Sannsynligvis er ikke denne delvise skaden hovedårsaken til plagene, men heller de trange forholdene for rotatormusklene. Disse trange forholdene er det gjort noe med, slik at man bør forvente at plagene vil avta.
3)Uten operasjon, ville de trange forhold ha kunnet fortsatt prosessen hvor beinet skrapte mot senen, og over tid ville det kunne oppstått en komplett skade. Dette kunne ha skjedd spontant over tid, eller plutselig ifm en akutt hendelse eller aktivitet.
4)Ja, det er ikke så uvanlig at dette kan være smertefullt. Ofte velger man å ikke ta kontroll før det er gått 3-4 måneder etter operasjonen, fordi det frem til dette har vært for mye smerter til at man kan si noe fornuftig om hvor vellykket inngrepet har vært. Likevel er det viktig å si at økende smerter noen ganger kan representere en infeksjon under utvikling. Ved samtidig økende, rødme, hevelse og eventuelt sivning, bør dere oppsøke lege umiddelbart for en vurdering.
5)Det er selvsagt en mulighet for at den kan ryke spontant. Faren for at den skulle ryke ved samtidig svært trange forhold, slik du hadde før operasjonen, er derimot større.

Lykke til!