Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stressfraktur

Spørsmål

Ubehag/stivhet i en fot. Jeg går mye på ski og har gjort det i mange år (100 mil i år). Treningsdosen har vært stabil i flere år. Skisesongen er over så da er det litt rulleski og litt løping. Jeg kjøpte meg nye løpesko i våres etter at mine gamle Mizunosko var helt uslitt. Jeg var ikke fornøyd med de nye skoene selv om de var både dyre og lette. Fikk følelse av krampe, særlig i ve fot. Kjøpte ny, denne gang Mizuno som jeg vet passer mine føtter. Det gikk bedre. For to mnd siden fikk jeg helt uprovosert en skarp smerte under ve fot, foran helen. Smerten gikk fort over, men jeg hadde litt ubehag og stivhet. Jeg var redd dette kanskje var plantar fasitt, så jeg avlastet foten i ca to uker og tok noen voltaren. Det ble bedre. For fire uker siden hadde jeg nesten glemt hendelsen og gikk en lang tur i fjellet. 8 timer. På vei ned fikk jeg igjen den skarpe smerten i foten med påfølgende stivhet. Jeg gikk i mine nye løpesko. Igjen gikk den skarpe smerten over, men det var en rar stivhet. Nå har jeg vært veldig passiv i 4 uker og det er ikke så mye bedre. Jeg kan f.eks ikke gå barbeint særlig lenge. Det er akkurat som foten ikke vil rulle. Jeg har moderate ubehag uten å trykke noe sted fra midt på foten og ut til yttersiden. Det er ingen punkter under foten som gjør vondt når jeg trykker. Hvis noen tråkker på oversiden av foten min, eller noe faller ned på den (midt på)er det som å få elektrisk støt. Hvis jeg snører skoene for hardt får jeg følelse av krampe under ve fot (i buen. Lurer på hva dette er?. Det er akkurat som en nerve er i klem et sted. Hva er lurt å gjøre?Kanskje relevant: For to år siden hadde jeg en "smell" i ve legg. Jeg var på en lang joggetur (2 mil)og plutselig hogg det til litt under tjukkleggen, på innsiden. Det var ingen tegn til skade på ultralyd, og det var samme følelse av å ha vondt i leggen uten at det var noen punkter man kunne trykke på å si "det er det"
Kan du anbefale en spesialist på føtter i Vestfoldområdet?

Kvinne, 48 år

Svar

Hei!

I kronologisk rekkefølge oppfatter jeg din historie slik: en "smell" på innsiden av venstre legg ifm en joggetur for ca 2 år siden. For ca 2 mnd siden oppstod en sterk smerte i venstre fot. Lokalisasjonen av smertene beskriver du som på undersiden av foten, foran hælen, og ut mot utsiden. Smertene gikk noe vekk vha avlastning, men gjenoppstod ifm en lengre fjelltur. Du mener selv at det tidsmessig sammenfaller med bruk av nye joggesko. I tillegg beskriver du kramper i venstre fot hvis du snører skoen stramt.

Først av alt synes jeg at du skal ta en tur til fastlegen og få undersøkt foten din. Du høres ut som en veldig aktiv dame, og belaster nok foten mer enn gjennomsnittlig gjennom ulike former for mengdetrening. Grunnen til at jeg synes at en undersøkelse er berettiget, er først og fremst for å utelukke at du har pådratt deg en såkalt "stress fraktur". Det vil si at det oppstår et brudd i en frisk knokkel, grunnet lavgradig overbelastning over lang tid. Dette oppstår ikke sjelden i de lange rørknoklene som danner forlengelsen av tærne inne i foten, og ofte kan man se dette i den knoken som ligger helt mot yttersiden av foten. Dette vil selvsagt gi skarpe og relativt akutt oppstående smerter. Smertene vil vedvare og gjenoppstå all den tid bruddet ikke er tilhelet. Det kan i så fall være behov for operativ behandling.

Dernest lurer jeg litt på om du har utviklet noen form for plattfot. Episoden for 2 år siden, da "noe" skjedde i leggen kan i så fall tenkes å være en rift i senen til en muskel som kalles musculus tibialis posterior, som er en av de viktigste aktive strukturene for å bevare lengdebuen i foten, og motvirker plattfothet hos voksne. Skulle denne være skadet og det har oppstått plattfothet, vil dette over tid kunne gi smerter også på utsiden av foten. Grunnen til dette er at det oppstår en benet konflikt på utsiden av foten.

Når det gjelder kramper under foten kan man se det ved anførte plattfothet, men hvis du samtidig opplever andre nevrologiske fenomen, for eksempel nummenhet eller brennende fornemmelser, kan det som du helt riktig antyder være en nerve som er i beknip. Dette finnes av ulike typer i foten, hvorav kanskje den vanligste er såkalt "tarsal tunnel syndrom".

Som innledningsvis skrevet, kontakt fastlegen din og legg frem plagene dine slik du har gjort. Dere bør sammen ta et røntgen av foten din, og dette bør være et belastningsbilde hvor du står under undersøkelsen. Deretter synes jeg du skal henvises til en spesialist i ortopedisk kirurgi, og i vestfold finnes en av de desidert flinkeste fotkirurgene i Norge, Andreas Dietze, på sykehuset i Tønsberg!

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-