Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stress-svette

Spørsmål

Jeg har hatt plagsomme svettetokter i alle år der svetten renner fra hodet og ansiktet. Dette oppstår i situasjoner der jeg er litt spent, stresset, ved meget lett fysisk aktivitet (som å gå 200 meter), når jeg er nervøs eller i sosiale sammenhanger hvor romtemperaturen er noe høyere enn vanlig (for eksempel på konsert eller på et utested). Jeg har i alle år tenkt at dette er vel sosial angst - men har ikke helt slått meg til ro med forklaringen, fordi dette ikke alltid oppstår når jeg er veldig nervøs (på jobbintervju forrige uke skjedde det ikke, for eksempel), i tillegg til at jeg har vært aktiv som amatørskuespiller i mange år og er trygg på meg selv. Det virker som om jeg silsvetter i situasjoner som normalt burde føre til lett varme/rødme.

Jeg er ikke i spesielt dårlig fysisk form. Kan svettetoktene ha en fysisk forklaring, eller er dette sosial angst? Hva bør jeg gjøre?Relevante sykdommer/medisiner: Ingen medisinbruk

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt! Du har altså vært plaget med mye svetting i alle år, spesielt når du er i en stressende situasjon. Jeg forstår godt at du synes dette er plagsomt, og ønsker å finne ut av hva du kan gjøre.

Svette forekommer normalt som en reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Økt svettetendens (hyperhidrose)er et vanlig fenomen, og det finnes flere forskjellige mulige forklaringer. Det skilles mellom økt svetteutskillelse fra ekkrine og apokrine kjertler. Ekkrine kjertler finnes over hele kroppen, men er tettest i håndflater, fotsåler og armhulen. Apokrine kjertler finnes i aksiller og rundt kjønnsorganet, og kan være illeluktende. Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose over internett, men kan prøve å gi deg litt informasjon om de forskjellige tilstandene for å hjelpe deg videre.

Aksillær hyperhidrose, økt svetting fra armhulene, er et ganske vanlig fenomen uten kjent årsak. For de fleste er det et problem som kan være brysomt under stress eller ved sterke følelser - som i spenningsfylte situasjoner og ved angst. Vi regner med at 0,5-1 prosent av befolkningen sjeneres av sterk svetting fra armhulene. De apokrine kjertlene er lokalisert dypt i underhuden og overflatisk i huden. De finnes i armhulene, rundt navlen, rundt endetarmen, på pungen, på forhuden, på venusberget (mons pubis), de store kjønnsleppene, øregangene og øyelokkene. De er større enn de ekkrine kjertlene med en diameter på 3-5 mm, og de tømmer seg ved utgangen av hårsekkene. De produserer en tykkere væske enn de ekkrine kjertlene. Bakteriell nedbrytning av dette sekretet gir den typiske svettelukten. Kjertlene utvikles i puberteten, og utskillelsen av væske kan endres i perioder, for eksempel med økt størrelse og aktivitet i kjertlene premenstruelt og avtakende i løpet av menstruasjonen. Diagnosen stilles kun på grunnlag av sykehistorien. Det finnes ikke objektive metoder til å diagnostisere eller fastslå mengden av svette som produseres. Tilstanden debuterer ofte tidlig i puberteten. Stress og følelsesmessige stimuli kan øke svetteproduksjonen. Er du mye plaget, kan det være at du må skifte tøy flere ganger om dagen. Hos noen kan problemet oppleves så skjemmende at de unngår å være ute blant folk. Målet med behandlingen er å redusere svetteproduksjonen til et akseptabelt nivå eller treffe tiltak som gjør det til å leve med. Ingen medisinsk eller kirurgisk behandling gir i dag en sikker og varig lindring av økt svette fra armhulene. Førstevalget er bruk av produkter som du kan smøre på armhulene, for eksempel ulike deodoranter. De fleste får rimelig god kontroll over plagene på denne måten. I tillegg må du vaske armhulen hyppig med såpe og vann, og du kan være nødt til å skifte skjorte/bluse oftere enn andre. Hvis du ikke får god nok kontroll med svettingen ved hjelp av deodorant og økt personlig hygiene, bør du søke legehjelp. Et hyppig brukt middel som legen kan anbefale er aluminiumklorid, som kan påføres armhulene regelmessig. Det virker ved å tilstoppe utførselsgangene til svettekjertlene. Over 95 prosent av dem som bruker aluminiumklorid opplever reduserte plager. Du må vaske deg hyppig med såpe og vann, og midlet skal vaskes av etter seks timer. Dessverre skaper midlet en kraftig hudirritasjon slik at behandlingen må stanses hos rundt halvparten. Preparatet har dessuten kort virketid, og det kan farge av på tøyet. Det finnes ingen gode midler i tablettform mot økt svetting. Riktignok kan du prøve betablokker eller benzodiazepin forebyggende før stressituasjoner, men vær oppmerksom på at preparatene kan ha sløvende effekt, og at benzodiazepin dessuten er vanedannende. Det finnes også noen andre behandlingsmuligheter som jeg har beskrevet lenger nede i svaret mitt.

Det finnes også enkelte alvorlige sykdommer som kan gi økt svetting. Eksempler på disse kan være sukkersyke, hypertyreose (økt stoffskifte), Hodkins sykdom (lymfekreft) og andre mer sjeldne sykdommer som Cushing syndrom, feokromocytom og karsinoid. Ut i fra din beskrivelse og alder har jeg liten mistanke om at årsaken til din svettingen har noe med disse tilstandene å gjøre.

Enkelte medikamenter kan hos noen gi økt svettetendens; et eksempel på det er enkelte typer antidepressive medikamenter. Overgangsalderen (klimakteriet) er også en årsak til økt svetting, men du er i utganspunktet altfor ung for det.

Selv om jeg som sagt ikke har mulighet til å stille noen diagnose over internett, kan det virke som om dine plager kan skyldes lokal ekkrin hyperhidrose. Økt svettetendens fra ekkrine kjertler kan gi svetting fra flere steder på kroppen, men som regel mest uttalt i hånflater, fotsåler og armhuler. Svettingen utløses av stress og emosjoner, ikke av varme. Tilstanden er ikke uttrykk for sykdom, men ofte knyttet til psykiske problemer, som for eksempel sosial angst. Problemet debuterer ofte i barndommen. Ofte er det en opphopning av problemet i enkelte familier. Svettingen blir verre ved sterke følelser og stress, og den opptrer ikke når du sover. Det finnes ingen ideell behandling. Behovet for behandling avhenger av hvor mye du svetter, hvor mye svettingen innvirker på dine daglige aktiviteter og hvor godt behandlingen virker for deg.
Når det gjelder behandlingsmuligheter for denne tilstanden, finnes det flere muligheter:
- En aluminiumkloridoppløsning kan påføres huden i håndflatene og fotsålene. Dette er den enkleste og mest foretrukne behandlingen. Behandlingen gir få bivirkninger, men noen kan bli overfølsomme for midlet.
- Kaliumpermanganat. Illeluktende fotsvette kan skyldes at bakterier spalter fett til smørsyre, og slik fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask og påføring av antiseptisk krem, eller kombinasjoner av dette. Luktende fottøy må også desinfiseres.
- Strømbehandling (iontoforese). Behandlingen innebærer at en mild elektrisk strøm passerer via rennende vann til huden din. Du må få utlånt nødvendig apparatur. Behandlingen kan gjennomføres hjemme. Den er trygg og har en viss effekt.
- Personer med alvorlig svetting kan behandles med injeksjoner med botulinum toxin. Behandlingen er imidlertid plagsom, kostbar, må gjentas og utføres bare få steder i Norge.
-Hvis ingen av behandlingene virker, kan det utføres kirurgi der man kutter nervene som styrer svettingen. Dette er et forholdsvis drastisk tiltak og må nøye vurderes i samråd med fastlegen din og eventuelt en ekspert som utfører inngrepet.

Jeg har forsøkt å gi deg en beskrivelse av mulige forklaringer til din svettetendens. Det virker som om dette plager deg såpass mye at det allikevel kan være verdt å ta en tur til legen din. Han vil ha en mye større forutsetning for å stille en korrekt diagnose, og kan kanskje foreslå en behandlingsform du kan forsøke.

Uansett ønsker jeg deg lykke til! Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-