Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stress og stresshormon

Spørsmål

Jeg sliter med kronisk stress. Dette har vedvart mer eller mindre sammenhengende i en periode på ca to år.
Symptomer: Hjertebank, rask pust, konsentrasjonsvansker, irritabilitet, depressive tendenser, får lett sopp i underlivet m.m. I tillegg får jeg ofte blemmer i munnen, samt store kviser øverst på ryggen.
Jeg har en kraftig indre uro som sitter i kroppen dagen lang, og jeg har vanskeligheter med å sovne om kvelden. Nattesøvnen er forholdsvis bra.
Kan jeg ha en feil i stressreaksjonssynstemet mitt?
Hvordan kan jeg få balansert produksjonen av stresshormoner i blodet? Jeg går ut i fra at jeg har en overproduksjon av stresshormoner. Hvilke skader kan dette føre til?
Mitt eget tankemønster ser ut til å ha en avgjørende innvirkning på symptomene og på opprettholdelsen av stresset. Jeg har ikke hatt problemer med stress tidligere.
Jeg har forsøkt noe alternativ behandling (tankefeltterapi og akupunktur); uten nevneverdige resultater. Dessuten har jeg snakket med min fastlege om dette. Han gav meg piller mot depresjon, men jeg har ikke tatt disse ennå.
Jeg ligger noe i grenseland mot depresjon og utbrenthet, da jeg har symptomer også innenfor disse områdene, eksempelvis at jeg gråter mye, likegyldighet/apati og bekymring. Stresset i seg selv er utrolig slitsomt både psykisk og fysisk, men i tillegg er det belastende å hele tiden bekymre seg for eventuelle skadefølger.
På forhånd takk.

Kvinne, 27 år

Svar

Hei

Det var trist å lese om alle stressplagene dine, men det er flott at du har vilje og initiativ til å søkje hjelp.

Du har heilt rett i at det finst stresshormoner som kan gi sjukdom. Dei som først og fremst vert rekna som stresshormon er kortisol og adrenalin. Kronisk overproduksjon av kortisol kan skuldast sjukdom i hypofysen, binyrebarken eller ein svulst annan stad i kroppen. Svulstar i binyremargen kan medføre overproduksjon av adrenalin. Begge desse sjukdomane kan medføre stor helseskade, men dei er ytterst sjeldne.

I ditt tilfelle er det all grunn til å tru at du har psykiske vanskar som via hjernen medfører periodevis økte nivå av stresshormon. Det betyr at det er dei psykiske vanskane som må behandlast, stresshormona vil automatisk kome i balanse når det psykiske kjem i orden. Det hender likevel at ein behandlar dei kroppslege effektane av adrenalin med såkalla betablokker (tablett). Dette vil medføre at du ikkje føler stresset så kraftig.

Det er nok uheldig for kroppen over lang tid å vere psykisk stressa, men nokon stor helsefare kroppsleg sett er det ikkje. Det er godt muleg at antidepressiva vil ha god effekt, så eg vil støtte fastlegen din i den behandlinga han har tilrådd for deg. Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-