Stress og psykosomatiske plager

Spørsmål

Jeg er student og sliter med stressbelastning. Er et typisk plikt-menneske som ofte har dårlig samvittighet. Har magesmerter, hjertebank, vondt i brystet, konsentrasjonsvansker, fraværende etc. Dette tærer på livskvaliteten og vanskeliggjør studiene. Frykter at det daglige stresset kan føre til alvorlig sykdom. Stresset kommer helt klart i forbindelse med studiene. Har studert over flere år tidligere, men har ikke hatt et slikt stressproblem før nå. Har forsøkt akupunktur, uten bedring. Trening hjelper.

Kvinne, 26 år

Svar

Hei !

Jeg legger med en gang merke til, at det ser ut som du har en god forståelse for at psykiske faktorer, som f.eks. konstant stress og dårlig samvittighet, kan føre til fysiske plager, som f.eks. magesmerter, hjertebank osv., slik som du beskriver.

Dette er et godt utgangspunkt for å kunne få gjort noe med plagene og hvordan du har det.
Den typen plager du har, med kroppslige symptomer som reaksjon på "psykisk stress", kalles som kjent psykosomatiske plager.

Du skriver at trening hjelper, og det er meget velkjent at dette hjelper mot psykiske plager. Så dette bør du selvfølgelig fortsette med, og evt intensivere hvis der er mer å hente der.

Videre synes jeg helt klart at du burde snakke med en fagperson om hvordan du skal kunne få det bedre i hverdagen.
Det greieste er å ta kontakt med fastlegen din, og forklare situasjonen slik du har gjort ovenfor til meg.
Dette er veldig vanlige problemstillinger å oppsøke fastlegen for, og du vil kunne få god hjelp der.
I sammen vil du og fastlegen da kunne finne ut hva slags tiltak som vil hjelpe deg best.

Jeg ser ihvertfall for meg at du bør gå til samtaleterapi over en tid, enten hos din fastlege, eller at din fastlege henviser deg til en psykolog.
På den måten vil du kunne få hjelp til å finne ut hvordan du kan takle dagliglivets og studielivets stress bedre enn nå.

Det er ikke utenkelig at du også har en behandlingstrengende depresjon, og dette kan fastlegen din utrede når du kommer dit.
Hvis man har det, så er det i noen tilfeller en del å hente på antidepressive medikamenter i en periode.
Men nå tenker jeg helt generelt, jeg vet alt for lite om deg personlig til å si noe om dette er aktuelt for deg.

Jeg vil også legge til, at der er svært gode muligheter for å få det bedre enn du har det nå, hvis du oppsøker denne type hjelp, så ikke nøl med dette.

Jeg ønsker deg lykke til !