Strekkskade i brystbenetl - 69444

Spørsmål

Hei. i det jeg skulle reise meg etter å ha knyttet en sko, strakte jeg meg etter noe som lå på gulvet et stykke foran meg. En veldig dårlig kombinasjonsøvelse! Det sa nærmest pang i brystet og smerten var øyeblikkelig og kraftig.Tok det med ro til det verste var over og etter ni dager har det kommet seg. Antar det er en muskel eller sene som er skadet? Fortsatt vondt å puste dypt, vondt å reise/sette seg fra seng eller stol. Trener vanligvis både kondisjon, løp/ jogg, og styrke både med og uten PT. Nå er særlig styrketrening utsatt.. Er d noe jeg kan gjøre for å bli kvitt dette, noe jeg ikke bør gjøre? Brystbenet er veldig sårt, d er ikke vondt å bevege armene så lenge jeg ikke belaster samtidig. Mvh Eli
H

Svar

Hallo.
Slik du beskriver starten på disse smertene, er det god grunn til å tro at du der-og-da pådro deg en strekkskade lokalisert til én eller to ribben - og bruskovergangen mellom aktuell(e) ribbe(r) og selve brystbenet (lat. os sternum).
Som du selv sier: - "dårlig kombinasjonsøvelse" - i betydningen ugunstig sammensetning av bevegelsesretninger og ganske stor strekkspenninger.

Ubehag og smerter du nå merker, skyldes i så tilfelle reparasjonsaktiviteter i det skadde vevet; vevet får et betennelsespreg og bevegelse/ press i området vil lett utløse smerter.
Aktiv bruk av brystmuskulaturen "river" gjerne litt i innfestingen langs brystbenet.

Søker du på: "os sternum >what is the costal cartilage" kjenner du kanskje igjen egenopplevelsene dine?

Ingen spesielle tiltak ser ut til å være indiserte; unngår du stillinger/bevegelser og spenninger som virker truende og på kanten til smerter, ja, såbør det være "tiltak" godt nok.
Det passer nok dårlig med forkjølelse, hosting og nysing p.t.: Legg evt. flat hånd som mottrykk i det ømme området, det demper slike "funksjonssmerter" i noen grad.

Regner med at en god sommer og hensiktsmessig belastning vil gjøre deg symptomfri i løpet av noen få uker!
Lykke til!