Store smerter uten årask?

Spørsmål

Hjelp...har store sviende smerter i bryste og mellom skulderbladene som strekker seg ned til midten av ryggen.Kramper i mage rundt lever og nyrer.Har vært dop og pille misbruker siden 17 årsalderen idag er jeg 26.Fra jeg var 17 til 19 brukte jeg anabolesteroider(piller)og efedrin (Slanke piller)Fra jeg var 19 til 24 røykte jeg mye harsj og brukte mye amfetamin og smertestillende tabletter.de siste 18 måndene har jeg vært fri for alt dop og røyking.Har hatt smerter i snart 10 måneder; de har blitt bare større og større.DE siste 2 uken har jeg også fått vondt i høyre testikkel.har vært hoss fast legen har tatt urin og blodprøve(alt var normalt i følge han)og ultralyd av nyrer
,lever og mage.(han sier at jeg er frisk)Har vært på volvatmedisinsksenter har gitt blod og urinprøve samt ultralyd
+kontrastundersøkelser av nyrer ,mage og tarmer+røntgen av lungner ;legen sier alt er bra at jeg er frisk:men jeg har storesmerter(noen ganger har jeg lyst til å ta livet av meg)Hva kan det være?kan det være kreft?virker som legene begyinner å bli lei meg siden dem tror at jeg er frisk,Hvem kan hjelpe meg? kan du høre med andre leger?kan det være sener eller nærver som er ødelagt siden dem ikke finner det på undersøkelsene?Hva bør jeg gjøre?Hvor syk er jeg?føles som om jeg ikke kommer til å leve lenge.Hvem kan hjelpe meg ?er det noen som er spesialister på dette område?

Mann, 26 år

Svar

Hei!

Det er jo selvfølgelig noe som gir deg smerter, du innbiller deg neppe at du har vondt! Imidlertid er det ikke alltid vi har bildemetoder eller blodprøver som kan påvise årsaken til smerter, og det er frustrerende både for pasienten og legen hans.

Jeg tror ikke at dette har noe med direkte med medikamentmisbruket ditt å gjøre, men det er viktig at du nå ikke medisinerer deg selv mot smertene - det kan lett føre deg ut i misbruk og avhengighet igjen. La legen din ha kontroll med hva du skal bruke av smertestillende og medikamenter nå.

Du er jo grundig undersøkt og da er nok mange diagnoser allerede avkreftet. Kreftsykdom med så kraftige symptomer uten funn på noen av undersøkelsene synes ganske usannsynlig, og jeg tror slett ikke du er døden nær selv om du opplever det slik iblandt.

Muskulatur og sener er strukturer som vi vanskelig kan avbilde eller måle sykdom i, ofte blir dette en eksklusjonsdiagnose som står igjen når alt annet er avklart. Du nevner ikke om du har gjort gastroskopi - slike plager som du beskriver kan noen ganger skrive seg fra syreproblemer i spiserøret og magesekken. I noen tilfeller kan det også være riktig å gjøre CT av brystkassen for å evt komme nærmere et svar - men dette innebærer en del stråling og skal ikke gjennomføres med mindre det er god grunn til det.

Det er fint at du har fått utredning på et privat legesenter, men jeg regner med at du har en fastlege som du kan bruke og som ikke koster mer enn vanlig egenandel - det kan jo bli mange legebesøk hvis du har kroniske plager. Legen din skal koordinere alle undersøkelser som blir gjort og se hva som bør gjøres videre.

Jeg synes dessuten at du skal få gjort en ultralyd av testiklene dine.

Summa summarum:
- noen ganger finner man ikke årsaken til smertene, men kreft eller dødelig sykdom virker veldig usannsynlig
- legen din må vurdere om det er andre undersøkelser som må gjøres, forslag kan være gastroskopi, CT av brystkassen, ultralyd av testiklene
- ikke medisiner deg selv nå når du har det tøft - snakk med legen din om han har anbefalinger til hva du kan gjøre for å lette smertene