Store bryster hos mann

Spørsmål

Jeg har i mange år vært plaget av store bryster.
Jeg kan ikke se at dette har avtatt, selv om jeg nå er i god fysisk form.
Har i to og et halvt år trent ca. tre dager i uka, for det meste med løping, og fører også et fornuftig kosthold.
Jeg er 174 cm høy og veier for tiden 75 kg.
Har gått ned over 10 kg etter at jeg begynte å trene, men jeg plages altså fortsatt av store bryster.
Kan jeg få redusert brystene gjennom ytterligere trening, evt. med trening med vekter, eller må jeg bestille kostbar fettsuging for å løse problemet?

Mann, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er flott at du har greid å gå ned 10 kg med trening og fornuftig kosthold.
Nå har du en BMI (Body Mass Index) på 24,8, og det er en normal vekt i forhold til høyden din. Du ligger i øvre område av "normalvekt"-området, men innenfor normalen.

Hvis du fremdeles, på tross av normal kroppsvekt, har fettansamling på brystene, så er der forskjellige måter å bli kvitt dette på:

1) Ytterligere vektnedgang / få generelt mindre fett på kroppen.
Du kan fremdeles, om du ønsker det, gå ned ytterligere i vekt. Veldig avhengig av hvor mye muskulatur du har, så kan man ut fra din høyde regne ut at alt mellom 62 kg og 75 kg vil være innenfor normalvektsområdet for deg. Under 62 kg vil du være helseskadelig undervektig for deg.
Det går ikke an å slanke seg i "punkter" eller ønskede områder, f.eks. over brystene, men fettmengden der vil avhenge av fettmengden generelt i kroppen. Så hvis fettmengden i kroppen generelt går ned ved at du slanker deg videre, så vil også fettmengden på brystene bli mindre.

2)
Vekttrening hvor du styrker brystmuskulaturen, vil øke muskelmassen i brystkassen, og på den måten stramme opp huden og fettvevet over brystene, slik at det kanskje blir mindre synlig. Mao. en brystkasse som svulmer av muskler, vil "tåle" litt fettvev over seg bedre, og det vil bli mindre synlig.
Den overlegent beste øvelsen for å øke brystmuskulaturen, er benkpress. Alt annet blir "dill-dall" sammenlignet med denne i en slik sammenheng.

3) "Fettsuging". Dette må du nok evt få gjort på det private helsemarked.
Hvis det imidlertid dreier seg mer om å fjerne overskytende løs hud som følge av vektnedgang, så gjøres dette ofte på offentlige sykehus uten at du betaler noe, hvis det er slik at det er en helseplage for deg. Med helseplage menes f.eks. at du er hemmet sosialt eller seksuelt av det.

Husk at det ikke går an å "punktslanke" seg. Noen tror at man forbrenner fett over magen ved å ta masse situps, eller fett over brystene ved å trene benkpress. Slik er det ikke. Man kan kun slanke vekk fett over hele kroppen generelt.

For slanking generelt vil jeg anbefale vekttrening i tillegg til annen trening, og ikke bare trene brystmuskulaturen, men hele kroppen.
Tren vekttrening annehver dag, max 60 minutter av gangen.
Husk å spise rikelig med proteiner til alle måltider, det er meget slankende og i tillegg muskeloppbyggende.

Ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-