Stoffskifteforstyrrelse ?

Spørsmål

En undersøkelse hos bedriftslegen ga som resultat at jeg har høye verdier av antistoffene TPO-AS.
Verdien er oppgitt til >1000.
Hva betyr det, og hva bør man gjøre hvis man man har for høye verdier av dette antistoffet?

Er muligens i ferd med å komme i overgangsalderen, for menstruasjonen har den senere tiden vært meget "uregelmessig".

Er plaget av å sove dårlig. Våkner normalt mange ganger hver natt.
Har mye "muskelsmerter" i nakke og skuldre samt hodepine. Har fra tid til annen "utslett / rødflammete" på overkroppen.

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

TPO-AS står for TPO-AntiStoff, og TPO betyr Thyreoperoxidase, som er et enzym som kroppen lager og som vi er avhengige av for at skjoldbruskkjertelen skal fungere normalt.
Altså: Antistoff mot Thyreoperoxidase-enzymet.

Vi snakker nå om det som ofte kalles "stoffskiftet" på ikke-medisinsk språk, eller thyreoidea-sykdommer i medisinsk terminologi.

Antistoffer er generelt stoffer som kroppen danner som reaksjon eller "forsvar" mot et eller annet. Det vanligste er at vi danner antistoffer mot bakterier og virus osv, f.eks. når vi får en vaksine eller en infeksjon. Det er slik vi blir immune mot en sykdom f.eks., ved at der dannes antistoffer.

Men kroppen kan også danne antistoffer mot kroppens eget vev.
Da snakker vi om såkalte "autoimmune sykdommer".

For å gjøre en meget lang og komplisert historie kort, så har du høyt nivå av en type antistoffer i kroppen som gjør at din skjoldbruskkjertel fungerer dårligere.

Høye verdier av TPO-AS kan bety at du kan ha "for lavt stoffskifte", eller med andre ord at skjoldbruskkjertelen din virker for dårlig.
Jeg er sikker på at din lege har undersøkt dine nivåer av hormonene FT4 og TSH, som mer direkte viser hvordan skjoldbruskkjertelen fungerer.
For å gi en mer presis vurdering av dette ene blodprøvesvaret ditt med TPO-AS >1000, så måtte jeg ha hatt tilgang til dine verdier på prøvene FT4 og TSH, og det har jeg jo ikke, og man kan ikke trekke noen konklusjoner på denne ene blodprøvene TPO-AS ene og alene.

Men her er forskjellige muligheter;

Hvis man har forhøyet TSH og for lav FT4, kombinert med den høye TPO-AS verdien din, så har man meget sannsynlig "for lavt stoffskifte" som medisinsk kalles hypothyreose. Og i ditt tilfelle; autoimmun hypothyreose.
Les mer i vedlagte link om dette.

Dette skal vanligvis behandles med tilførsel av Thyroxin-hormon, som til vanlig lages i skjoldbruskkjertelen, men som man da i et slikt tilfelle selv produserer for lite av.

Hvis man har forhøyet TSH og forhøyet TPO-AS (slik som du har), men IKKE forhøyet FT4, så har man en "latent" hypothyreose, som i mange tilfeller vil være riktig å behandle med tilførsel av Thyroxin.
Især vil det kunne være riktig å forsøke behandling dersom man har symptomer som evt kan komme fra et begynnende for lavt stoffskifte. Les mer om dette i linken jeg har vedlagt.
Dine søvnproblemer KAN f.eks. ha sammenheng med stoffskifteforstyrrelser, men er ikke noe "bevis" på det, for der er så mange andre ting som også kan gi dårlig søvn.

Men kort fortalt er dette tallet ditt alene, såpass høyt at det er grunn til å tro at du har eller vil utvikle en "autoimmun hypothyreose" eller sagt litt enklere; lavt stoffskifte. Sjekk med legen din hvilke verdier du har på de to andre blodprøvene.

Du spør om overgangsalderen. Det kan jo godt være du er i ferd med det, jfr dine mere uregelmessige menstruasjoner, men dette har ikke noe med den blodprøven TPO-AS å gjøre.
Om man har overgangsalder kan måles ut fra helt andre hormonprøver, som du sikkert kan få legen din til å ta på deg.

Ønsker deg lykke til videre !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn