Stoffskifte, vekt, insulinresistens

Spørsmål

Jeg er en dame på 60 år. I 2008 ble skjoldbruskkjertelen fjernet pga knuter og tendens til å produsere for mye stoffskiftehormon. Jeg ble satt på 100mg levaxin. Jeg opplevde at det ble umulig å gå ned i vekt. Hadde ca 10-15 kg for mye, og alt samlet seg på magen. Jeg svulmet opp, spesielt utover ettermiddag/kveld og var tungpustet. Jeg hadde stort ubehag ved å ha det slik. Jeg tok det opp med legen, men da det ikke var noen hjelp å få øket jeg levaxin til 150 mg. Jeg opplevde da å kjenne meg normal og det var mulig å gå ned i vekt. Helt inntil nylig har jeg brukt 125-150 mg levaxin pr dag. Jeg måtte trappe ned fordi jeg fikk ubehag med hjertebank. Nærmest over natten klistret det seg et fettlag rundt magen som det ikke går å få av. Legen min ville ikke skrive ut liothyronin, men jeg fikk det av en vikarlege da jeg kjente meg dårlig. Jeg lever på ca 1300 kalorier pr dag (ca. de siste 3 uker)+at jeg går tur ca en time hver dag. Jeg er nøye meg hva jeg spiser. Jeg tenker at jeg sannsynligvis har en insulinresistens og tilpasser kostholdet etter det. Jeg går nå på 100 mg levaxin og 20 mg liothyronin pr dag. Jeg syntes liothyronin hadde effekt i starten (brukt dem 14 dager), nå er jeg usikker på om det er noen effekt. Lurer på om jeg bør kutte dem ut. Jeg har forsøkt å øke levaxindosen noe, men får hjertebank av det. Jeg har lagt på meg siden jeg trappet ned levaxindosen. Jeg har vel 10-15 kilo overvekt, og alt er rundt livet. Det kjennes veldig ubehagelig. Det siste prøveresultatet viser fritt T4 23,3- fritt T3 3,8 og tsh 0,03. Jeg brukte da 125 mg levaxin 3 dager pr uke, og 100 mg de andre dagene. Stoffskiftet mittt burde være bra behandlet. Prøvene viser at det heller er litt høyt. Hvorfor opplever jeg da disse problemene jeg gjør med vekta?

Svar

Hei.

Jeg beklager noe forsinket svar.
Prøvesvarene viser at du er overdosert nå. Det er ikke ønskelig, for du kan få bivirkninger både her og nå, og fremtidig, i form av f.eks. benskjørhet og hjerterytmeforstyrrelser for å nevne noe.
Etter alt å dømme bør du derfor trappe ned medisinen din. Vi driver ikke med individuell pasientbehandling her over nett, siden vi ikke har tilstrekkelig informasjon om personen det gjelder til å kunne gjøre det på en faglig forsvarlig måte, så det vil ikke være riktig av meg å dosere medisinen din nå, eller å gi deg klarsignal til å trappe ned, slik du spør om. Det må skje på forsvarlig måte i samråd med fastlegen din.
Men prøvesvarene taler altså klart i retning av at du må trappe ned stoffskiftemedisiner.

Du spør om hvorfor du har problemer med å gå ned i vekt, når stoffskifte heller er i overkant nå. Til det kan følgende sies:

Dosering av stoffskiftemedisiner eller evt lavt stoffskifte påvirker ikke vekten i så veldig stor grad, det er heller en myte. Det kan gi noen få kilo ekstra, men er tilnærmet aldri årsaken til større overvekt som f.eks. de 10-15 kilo du jobber med nå.
Men du er inne på insulinresistens, som er noe ganske annet som du vet, og det er derimot ofte en del av overvektsproblematikk, helt klart. Det å fokusere på dosering av stoffskiftemedisiner som løsning eller drahjelp for vektnedgang, vil følgelig ikke være løsningen.

Du kan sjekke hos fastlegen din om du har insulinresistens, blant annet ved å måle nivåer av C-peptid, som er en del av insulin. Hvis man har insulinresistens, dvs at insulinet "virker dårligere" i kroppen, så kompenserer kroppen ved å produsere mer insulin. En ha altså høye nivåer av C-peptid / insulin ved insulinresistens. Insulin stimulerer til fettlagring og hemmer fettforbrenning, og høye nivåer av insulin er altså en sperre på vektnedgang.
Løsningen er følgelig å "skaffe seg" lavere insulinnivåer, og det får en især ved å spise mindre at mat som stimulerer til insulinproduksjon, dvs især raske karbohydrater som sukker og stivelse. Et kosthold basert på rent kjøtt/ fisk og grønnsaker og lite annet vil ha svært lite karbohydrater, og effektivt kunne løse evt insulinresistens, og følgelig gjøre det lettere for personer med insulinresistens å gå ned i vekt.

Men uansett vekt opp eller ned, så har du nok nå etter alt å dømme for høye doser med stoffskiftemedisin, og det er uheldig, så få avtalt en dosenedtrapping med legen din. Håper informasjonen er til nytte, lykke til.