Stive fingre og tær

Spørsmål

Jeg har hatt b12 mangel i ca 4 år. Begynte på utredelser etter dette. Eneste som ble funnet var at kontrastvesken (eller noe sånt) gikk alt for raskt gjennom tynntarmen til å finne noe som helst. Dette var et problem sa legen som aldri hadde sett dette før. Etter dette ble jeg gravid og har hatt 2 kjappe svangerskap og ingen flere undersøkelser ble tatt. Det er også blitt konstantert at jeg ikke har cøliaki. (Men, det er vel flere varianter av cøliaki?) Nå i vinter har jeg ikke følt meg iform. Blir lett deppet og har ingen grunn til dette. Det som bekymrer meg mest er at jeg i 2-3 mnd nå har våknet hver morgen med stive fingrer. Nå etterhvert har jeg kjent litt i tærne også. Jeg klarer å rette fingrene ut etterhvert. (Det er middels varme i rommet.) Dette er noe jeg aldri har kjent før. Jeg er redd dette kan være noe sånt som MS,revmatisme, fibromyalgi ol. Kan det ha noe med hormonspiralen som ble satt inn? Jeg har blødd konstant siden den ble innsatt i juni. Takker så meget for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: har kronisk b12 mangel uten at noen diagnose er stilt. Får injeksjoner. Har spiral (ble innsatt i juni-03)

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er flere ting å svare på i spørsmålet ditt:
B12-mangel: Det er mange årsaker til B12-mangel, feks ved sykdommer i magesekk, tarm eller bukspyttkjertel. Økt behov under stoffskfitesykdommer eller graviditet, streng vegetarkost, sykdommer i magesekk eller tarm, som feks cøliaki. En del ganger er det ingen sikker årsak å finne. Det er kanskje tilfelle hos deg, du er ihvertfall godt utredet.

Kontrastvæske gjennom tarmen; at det er rask passasje av kontrast gjennom tynntarmen er i seg selv ikke noe tegn på sykdom, mange har det slik og det kan variere om man gjør samme undersøkelsen på samme pasient flere ganger.

Lett deprimert: Som regel er det en forklaring på at man blir deprimert, men noen opplever depresjoner uten påviselig grunn, som likevel kan være summen av mange små belastninger. Hvis du går med mye bekymringer angående helsen din kan det bli en ond sirkel som lager ytterligere en belastning for deg mentalt.

Stive fingre og tær; Dette er ikke noe typisk symptom for MS eller fibromyalgi. Det kan godt være revmatiske plager, da vil gjerne ledd hovne opp og være smertefulle, ikke bare stive. Legen din kan utrede deg med blodprøve for revmatisme, men det kan godt være at det "kun" dreier seg om belastning på leddbånd, sener, muskulatur. Er du i god fysisk form? Beveger du deg nok i løpet av en arbeidsuke?

Blødninger: Hormonspiralen er neppe årsaken til plagene dine bortsett fra blødningen. Hvis du bare blør og blør bør du fjerne spiralen, evt ta en pause og sette inn ny siden, evt bruke annen prevensjon.