Stiv muskulatur

Spørsmål

Jeg har i det siste året merket at jeg blir stiv i musklaturen i føttene, det gjelder mest bak lårene men også tildels i lårmuskulaturen. Spesielt er dette etter at jeg har sittet lenge, eks på kontoret eller i bilen. Hvis jeg feks sitter 2t timer sammenhengende,føler jeg at nermest dovner bort og det er ubehagelig å sitte. Jeg er forholdsvis svær, 1,94 cm og veier 121 kg. Jeg trener ca 4 ganger i uken og gjennomfører da ca 40 min med stepping eller sykling. Jeg røyker ikke og drikker kun ved sosilae anledninger. Ved litt større belastninger, så hender ofte at jeg får muskel kramper. Er dette normalt, tatt alderen i betraktning, eller er dette en indikasjon på at noe er galt?

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg er lett angrepet av PODAGRA og bruker allopur for å forebygge angrep. I tillegg bruker jeg Brexidol når nødvendig.

Mann, 42 år

Svar

Hei!

Du har en BMI på 32 og er ifølge den formelen overvektig. Det høres jo ut som du er i god fysisk aktivitet, og har du mye muskulatur vil ikke BMI-formelen gi en god indikasjon på overvekt eller ikke.

Det kan tenkes at belastningen på ledd og muskulatur er høyere enn hva som er gunstig, og at dette spiller inn som årsak til at du får plager. Når du sitter eller står lenge kan drenasjen av blod og lymfe fra beina bli dårligere, og det blir hevelser i muskulatur og vev som gjør at du får kramper og smerter. Hvis du har dårlige vener i beina, dvs at veneklaffene ikke er så tette som de burde være, vil det også bli dårligere fart på blodet oppover på vei mot hjertet. Er man overvektig er dette vanligere enn hvis man er normalvektig.

Det er viktig å styrke muskulaturen for å bedre pumpeeffekten på blodårene, og det gjør du jo med trening 4 ganger i uka. Det er også viktig at du ikke sitter for lenge stille, men tar pauser hvor du står og går litt for å få pumpet unna væske fra beina. Noen har glede av elastiske støttestrømper hvis de er mye hovne i beina.

Man kan også tenke seg andre årsaker som feks leddbetennelser, senebetennelser, blodpropp og revmatisme, men ut fra det du forteller synes jeg det er mindre sannsynlig.